Статии и енциклопедии

Сусамово масло (Sesamum indicum)

Сусамово масло (Sesamum indicum)

Сусамово масло (Sesamum indicum)

Сусамовото масло се използва широко в кулинарията за подобряване на вкуса на много ястия. Светлото сусамово масло е подходящо и за пържене. Научете повече за сусамовото масло и прочетете пълното описание...

Описание

Сусамово масло 

Сусамовото масло се извлича от:

Наименование на растението:

Сусам

Латинско наименование на растението:

Sesamum indicum

Други наименования на маслото:

/

 

Общо описание на растението и производствения процес:

Сусамът е цъфтящо растение, което се отглежда в цял свят заради ядливите си семена. То може да бъде разпознато по ароматните си розови или бели цветове. Растението произхожда от Африка и Азия. То е едно от най-старите култивирани растения в света.

Сусамовото масло се извлича от семената на растението. То е ядивно растително масло, което се използва широко като подобрител на вкуса в много кухни по света. То е богато на хранителни вещества, поради което е популярно и в алтернативната медицина, където може да се използва за масажни цели, както и за лечение на различни заболявания.

Сусамовото масло съдържа естествени антиоксиданти, известни като сезамол, сезамолин и сезамин. То съдържа също така витамин Е, олеинова киселина, омега-6 линоленова киселина, В комплекс и минерали като желязо, мед, калций, магнезий, фосфор и цинк.

То е едно от най-стабилните натурални масла, но все пак трябва да се предпазва от светлина. Това може да стане, като го съхранявате в тъмни бутилки и на тъмно място. То може да се произвежда по различни методи в зависимост от наличните материали и оборудване. В по-слабо развитите страни то все още се извлича чрез ръчни техники и флотация с топла вода.

Разпознава се по приятния си вкус и уникалния си аромат. Студено пресованото сусамово масло е бледожълто на цвят, индийското сусамово масло е златисто на цвят, а източноазиатското сусамово масло обикновено е тъмнокафяво на цвят.

 

Използване на маслото:

Сусамовото масло се използва широко в кулинарията за подобряване на вкуса на много ястия. Светлото сусамово масло е подходящо и за пържене. Може да се добавя към ястия на скара и салати.

То е изключително популярно и за козметични цели, тъй като често се добавя към кремове и сапуни за грижа за кожата.

Рецепти:

Можете също така да си приготвите подхранващо масло за тяло със сусам у дома. То представлява богато на хранителни вещества масажно олио, което подхранва и овлажнява кожата, което го прави подходящо за употреба при суха кожа. Необходими са ви 50 мл сусамово масло, 25 мл рициново масло, 10 мл масло от пшеничен зародиш и няколко капки ароматно масло по ваш избор. Смесете маслата и ги съхранявайте в тъмна бутилка.

 

А знаете ли, че? Скорошни открития: 

Със сигурност всеки от нас се е сблъсквал със запека в някакъв момент. Въпреки че спазваме правилото да пием ежедневно големи количества вода и да консумираме редовно фибри, от време на време се появява запек. Този проблем може да бъде отстранен чрез консумиране на една до две супени лъжици сусамово масло дневно.