Статии и енциклопедии

Слънчогледово масло (Helianthus annuus)

Слънчогледово масло (Helianthus annuus)

Слънчогледово масло (Helianthus annuus)

Слънчогледовото масло може да се нанася директно върху кожата - то спомага за задържане на влагата и подхранва кожата с витамини A, E, C и D. Научете повече за слънчогледовото масло и прочетете пълното описание...

Описание

Слънчогледово масло

Слънчогледовото масло се извлича от:

Семената

Наименование на растението:

Слънчоглед

Латинско наименование на растението:

Helianthus annuus

Други наименования на маслото:

/

 

Общо описание на растението и производствения процес:

Слънчогледът е едногодишно растение от семейство Сложноцветни, което може да достигне височина до 3 метра. Той може да бъде разпознат по характерното си окосмено стъбло и големите си жълти цветове, които се обръщат към слънцето. Цветовете са съставени от съцветия, които могат да имат до 15 000 цвята. Съществуват няколко вида слънчоглед, които се използват за различни цели - някои от тях са предимно декоративни растения, докато други се използват и за промишлени цели.

Слънчогледовото масло е нелетливо масло, което се произвежда чрез студено пресоване на слънчогледовите семена или чрез използване на химически разтворители, например хексан. Общото световно производство на слънчогледово масло през 2014 г. е почти 16 млн. тона, като най-големите производители са Русия и Украйна.

Слънчогледовото масло е смес от мононенаситени и полиненаситени мастни киселини, главно омега-6 и омега-9. Съдържанието на масло в семената варира от 22 до 36 % (средно 28 %). Маслото е с кехлибарен цвят, а вкусът му е мек и приятен. Рафинираното масло е бледожълто на цвят. То съдържа също витамин Е, лецитин, токофероли и цефалин.

 

Използване на маслото:

Рафинираното слънчогледово масло се използва за готвене при ниски или изключително високи температури. Нерафинираното слънчогледово олио е традиционен дресинг за салати в източноевропейската кухня. Слънчогледовото олио често се използва и за пържени картофи и чипс.

Тъй като маслата са най-добрите почистващи и овлажняващи средства за кожата, слънчогледовото олио може да се използва и като почистващо и овлажняващо средство за кожата. За тази цел към слънчогледовото масло може да се добави и рициново масло. То може да се нанася директно върху кожата - помага за задържане на влагата и подхранва кожата с витамини А, Е, С и D.

 

Рецепти:

За приготвяне на подхранващ крем за ръце:

  • 80 г сурово масло от карите,
  • 1 супена лъжица органично слънчогледово масло,
  • 10 капки етерично масло от лимон или лимонова трева,
  • 4 капки етерично масло от евкалипт.

 

Поставете маслото от карите и слънчогледовото олио в тиган и загрейте на слаб огън, докато маслото от карите се разтопи. Добавете етеричните масла и прехвърлете сместа в чист съд. Поставете го в хладилника за 25 минути, за да се стегне. Извадете сместа от хладилника и с помощта на ръчен миксер я разбъркайте добре, докато стане кремообразна. Съхранявайте крема в подходящ съд. Той може да се използва за облекчаване на сухата кожа на ръцете, краката, лактите и петите.

А знаете ли, че? Скорошни открития: 

Изследванията показват, че употребата на слънчогледово масло в диетата намалява нивото на лошия холестерол в кръвта. Палмовото и лененото масло имат подобен ефект върху холестерола.