Статии и енциклопедии

Рибено масло за сърцето и мозъка.

Рибено масло за сърцето и мозъка.

Рибено масло за сърцето и мозъка.

Рибеното масло е полезно за сърцето, предпазва от инсулт и е чудесно при диабет, но това не е всичко. Вижте другите ползи тук!

Описание

Рибеното масло се извлича от риба, която е особено богата на омега-3 мастни киселини. Обикновено това са скумрия, риба тон, сьомга, сьомга, аншоа, сардини, херинга и пъстърва. Тези риби осигуряват около 1 грам омега мастни киселини на 100 г риба.

Рибеното масло като хранителна добавка често съдържа и малки количества витамин Е, за да се предотврати развалянето му.

 

Употреба и ползи от рибеното масло

Употребата на рибено масло е широко разпространена. Най-често то се използва за укрепване на сърцето и кръвообращението. Някои хора го използват за понижаване на кръвното налягане или триглицеридите (мазнини, свързани с холестерола). Рибеното масло помага и за предотвратяване на сърдечни заболявания и инсулти.

Научните доказателства потвърждават, че рибеното масло може да помогне за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания и инсулти. Парадоксът обаче е, че твърде много рибено масло всъщност може да увеличи риска от инсулт.

 

Рибеното масло има и други ползи: помага при депресия, психоза, хиперактивност с дефицит на вниманието, болест на Алцхаймер и други заболявания, свързани с мозъка.

Някои хора смятат, че консумацията на рибено масло помага при сухота в очите, болки в гърдите и усложнения, свързани с бременността (спонтанен аборт, високо кръвно налягане и преждевременно раждане). Затова е много важно бременните жени да консумират достатъчно омега мастни киселини.

 

Рибеното масло се използва и при диабет, астма, нарушения в развитието, нарушения в координацията, двигателни нарушения, дислексия, затлъстяване, бъбречни заболявания, слаби кости (остеопороза) и някои кожни заболявания като псориазис.

 

Как действа рибеното масло?

Рибеното масло съдържа две основни мастни киселини. Омега-3 от рибеното масло са ейкозапентаенова киселина (ЕРА) и докозахексаенова киселина (DHA). Интересно е, че организмът не произвежда собствени омега-3 мастни киселини. Тялото не може да произвежда омега-3 мастни киселини и от омега-6 мастни киселини, които са често срещани в западната диета.

Голяма част от мозъка е съставена от мазнини, които са от съществено значение за нормалното му функциониране. Ето защо всеки недостиг на основни мазнини може да доведе до неправилно функциониране или увреждане, проявяващо се в различни болестни симптоми.

 

Знаете ли, че?

Рибеното масло се извлича от риба, но има голяма разлика между домашно приготвеното и рибеното масло на капсули. Тези, които консумират пържената риба, няма да намалят риска от сърдечни заболявания и ще неутрализират ползите от рибеното масло заради температурата.

Капсулите с рибено масло се произвеждат по специален процес, за да се запази максимално възможното съдържание на омега-3 мастни киселини, към които обикновено се добавя витамин Е, за да се предотврати развалянето на маслото.