Статии и енциклопедии

Оризово масло (масло от оризови трици)

Оризово масло (масло от оризови трици)

Оризово масло (масло от оризови трици)

Оризовото масло е богат източник на антиоксиданти, което означава, че то неутрализира действието на свободните радикали, които предизвикват мутация на здравите клетки. Научете повече за оризовото масло и прочетете пълното описание...

Описание

Оризово масло 

Оризовото масло се извлича от:

Наименование на растението:

Ориз

Латинско наименование на растението:

Oryza sativa и Oryza glaberrima

Други наименования на маслото:

Масло от оризови трици

Общо описание на растението и производствения процес:

Оризът се отнася към семейство тревисти. Съществуват няколко вида ориз, повечето от които се отглеждат в оризища. Някои видове ориз са по-малко чувствителни към влага и топлина. Цветовете на ориза се състоят от яйцевидна или овална кошничка със семена, които обикновено са бели на цвят.

Оризовото масло се извлича от оризовите трици. Първоначално триците се почистват, след това с помощта на сито се отделят люспата и ядката, след което се извършва екстракция с разтворител. Маслото може да се извлече и чрез студено пресоване. Качественото оризово масло често се идентифицира с етикета "100% натурално", но, разбира се, е по-добре да се избере студено пресовано масло, което е и рафинирано (пречистено).

То съдържа големи количества фитостероли и витамин Е, който е много важен за кожата, а също така може да се похвали с доста високо съдържание на линолова киселина.

Употреба на маслото:

Оризовото олио е подходящо за печене и пържене и често се използва за готвене в уок. Тъй като е много богато на хранителни вещества, то може да се използва като заместител на вредните масла. Редовната употреба на оризово масло може да помогне за поддържане на нормални нива на холестерола в кръвта, което го прави благоприятно за сърцето, а освен това има и противовъзпалителни свойства.

Често го наричат японското масло за красота, тъй като е подходящо за всички типове кожа. То може да се използва за суха кожа, както и за чувствителна и зряла кожа по цялото тяло, включително за деликатната кожа на лицето. Благодарение на съдържанието си на витамин Е маслото от оризови трици може да предотврати преждевременните признаци на стареене. Освен това витамин Е ускорява заздравяването на рани и подпомага регенерацията на клетките, което може да помогне за постигането на красива и тонизирана кожа.

Рецепти:

Оризовото масло може да се използва и за приготвяне на почистващ продукт за лице. Необходими са ви:

  • 20 г оризово масло,
  • 30 г сурово масло от карите,
  • няколко капки етерично масло по ваш избор (препоръчва се етерично масло от лавандула).

 

Разбъркайте добре всички съставки и ги съхранявайте в затворен съд.

А знаете ли, че? Скорошни открития: 

Оризовото масло е богат източник на антиоксиданти, което означава, че то неутрализира действието на антиоксидантните радикали. Последните предизвикват мутация на здравите клетки и превръщането им в ракови. Свободните радикали са много опасен страничен продукт на метаболизма, така че постоянният прием на антиоксиданти в организма е от съществено значение за успешното предотвратяване на развитието на рак. Редовната употреба на оризово масло може да предотврати много видове рак, като унищожава свободните радикали, преди те да предизвикат мутация на здравите клетки.