Статии и енциклопедии

Орехово масло (Juglans regia)

Орехово масло (Juglans regia)

Орехово масло (Juglans regia)

Ореховото масло понижава нивата на лошия холестерол, пречиства кръвта, намалява риска от сърдечносъдови заболявания и е отлично средство за грижа за кожата. Научете повече за ореховото масло и прочетете пълното описание...

Описание

Орехово масло

Ореховото масло се извлича от:

Името на растението:

Обикновен орех

Латинско наименование на растението:

Juglans regia

Други наименования на маслото:

/

 

Общо описание на растението и производствения процес:

Орехът е широколистно дърво от семейство орехови. То може да достигне до 35 метра височина. Най-големите орехови гори се намират в Киргизстан, където дърветата се срещат в почти чисти орехови гори на височина от 1 000 до 2 000 метра над морското равнище. Орехът се разпознава по гладката кора и редуващите се листа. Плодът на дървото се нарича орех и е зелен на цвят, като през есента става кафяв и се отваря, докато сърцевината се втвърдява.

Ореховото масло се извлича от плодовете на ореховото дърво, но най-качествено е студено пресованото орехово масло. Ядките на ореха съдържат около 30 % масло. Ако искате да си купите качествено орехово масло, трябва да обърнете внимание и на етикета "100% натурално", на златистожълтия му цвят и на характерната миризма на орехови ядки. Ако маслото е печено или горещо пресовано, то може да бъде разпознато по по-тъмния си цвят.

Във всеки 100 г масло се съдържат приблизително 63,3 г полиненаситени мастни киселини, 22,8 г мононенаситени мастни киселини и 9,1 г наситени мазнини. Маслото не съдържа холестерол. За разлика от повечето ядки, които са с високо съдържание на наситени мастни киселини, ореховото масло се състои предимно от ненаситени мастни киселини (72 % от общото количество мазнини), по-специално алфа-линоленова киселина (14 %) и линолова киселина (58 %).

Използване на маслото:

Ореховото масло е едно от най-важните масла за ренесансовите художници.

То е ядивно масло, което може да се използва и за приготвяне на храна. Има деликатен вкус и аромат. Готвачите обикновено избягват да използват орехово масло при готвене на високи температури, тъй като то може да отслаби аромата на маслото и да му придаде горчив послевкус. Често се използва за приготвяне на студени ястия, като например салати.

Има и положителни ползи за здравето, като понижава нивата на лошия холестерол, пречиства кръвта, намалява риска от сърдечносъдови заболявания и е отличен продукт за грижа за кожата.

 

Рецепти:

За вкусен салатен дресинг с орехово масло:

  • ½ чаша орехово масло,
  • ⅓ с.л. балсамов оцет,
  • 1 супена лъжица кленов сироп,
  • 2 чаени лъжички горчица,
  • 1 нарязан чесън,
  • сол на вкус,
  • ½ чаена лъжичка прясно смлян черен пипер,
  • 1 чаена лъжичка нарязана мащерка (по избор).

 

Поставете всички съставки в блендер и ги разбъркайте добре, след което ги съхранявайте в стъклен буркан в хладилника. Използвайте като дресинг за всички видове салати.

 

А знаете ли, че? Скорошни открития: 

Ореховото масло може да се използва за лечение на гъбични инфекции. Студено пресованото орехово масло може да се прилага директно върху засегнатия участък или да се смеси с други противогъбични средства, като например чесън.