Статии и енциклопедии

Масло от шафранка (Carthamus tinctorius)

Масло от шафранка (Carthamus tinctorius)

Масло от шафранка (Carthamus tinctorius)

Маслото от шафранка съдържа омега-6 мастни киселини, които са незаменими мастни киселини. Научете повече за това масло и прочетете пълното описание...

Описание

Масло от шафранка

Маслото от шафранка се извлича от:

Семената

Наименованието на растението:

Шафранка 

Латинско наименование на растението:

Carthamus tinctorius

Други наименования на маслото:

/

 

Общо описание на растението и производствения процес:

Шафранка е едногодишно растение, което се отглежда с търговска цел за производство на масло. Растението се разпознава по копиевидните си листа с иглички, а цветовете са с характерен жълт или оранжев цвят. Класифицирано е в семейство Сложноцветни. Височината му може да достигне от 30 до 150 см. Използвано е в Древен Египет и поради това е едно от най-старите култивирани растения, но днес е известно главно като по-евтин заместител на шафрана.

Маслото от шафранка се извлича от семената на цъфтящото растение, като се набляга на органичното, студено пресовано масло. То е особено популярно на пазара, тъй като в него преобладават мононенаситените мастни киселини (олеинова киселина) и съдържа по-малко наситени мазнини от зехтина.

Маслото от шафранка се разпознава по златистожълтия си цвят, а качественото масло има лек аромат на фъстъци. Съдържа витамини А, Е, К и омега-6 есенциални мастни киселини.

Употреба:

Маслото от шафранка може да се използва в кулинарията (стига да е богато на олеинова киселина) - неутралният му вкус го прави отлично за студени ястия, а също така може да се използва за готвене, печене и пържене.

То е подходящо и за грижа за кожата. Може да се използва за почистване и грижа за тялото, а също така е отлично като масажно масло за подхранване и овлажняване на кожата.

 

Рецепти:

Маслото от шафранка е особено лесно за козметични цели.10-15 капки масло от шафранка могат да се смесят с базово масло (препоръчваме масло от гроздови семки, което бързо се абсорбира в кожата), след което приготвената смес от масла може да се съхранява в шишенце с капачка и да се използва при необходимост. Маслото може да се нанася върху лицето след почистване, тъй като е отлична естествена защита срещу вредните UV лъчи. Ако някоя част от лицето е особено болезнена или може би подута, маслото може да се масажира нежно в кожата с кръгови движения.

 

А знаете ли, че? Скорошни открития: 

Маслото от шафранка съдържа омега-6 мастни киселини, които са незаменими мастни киселини. Високата концентрация на омега-6 мастни киселини в маслото действа като естествена бариера срещу развитието на диабет (слънчогледовото масло действа по подобен начин).

Освен това маслото от шафранка е отлична естествена и здравословна алтернатива на други масла в случай на затлъстяване и е известно като естествено средство за хора, страдащи от наднормено тегло.