Статии и енциклопедии

Масло от кайсиеви ядки (Prunus armeniaca)

Масло от кайсиеви ядки (Prunus armeniaca)

Масло от кайсиеви ядки (Prunus armeniaca)

Маслото от кайсиеви ядки се споменава и в традиционната китайска медицина, където често се използва за лечение на тумори и язви. Научете повече за маслото от кайсиеви ядки и прочетете пълното описание...

Описание

Масло от кайсиеви ядки

Маслото от кайсиеви ядки се извлича от:

Наименование на растението:

Кайсия

Латинско наименование на растението:

Prunus armeniaca

Други наименования на маслото:

/

 

Общо описание на растението и производствения процес:

Кайсията е дърво от семейство Розови. То може да достигне височина от 6 до 8 метра и може да бъде разпознато по сърцевидните листа, белите или розовите цветове и плодовете, които са жълти или оранжеви на цвят. Кайсиевото дърво произхожда от Армения. Днес Турция е най-големият производител на кайсии.

Кайсиевото масло, както подсказва името, се извлича от ядката (семето), която се намира във вътрешността на плода. То може да се сравни с бадемовото масло, което има много сходна употреба и предназначение.

Кайсиевите ядки съдържат висок процент масло, което се използва от древни времена. То се получава чрез екстракция с разтворител или студено пресоване. По-добрият избор със сигурност е биологично произведеното, висококачествено студено пресовано масло, тъй като при него не се променят химичните съединения в маслото.

Маслото от кайсиеви ядки обикновено е светложълто на цвят. Тъй като цветът зависи от вида на кайсията и производствения процес, той може да бъде малко по-тъмен. Вкусът на маслото е подобен на този на бадемовото масло.

Употреба на маслото:

Маслото от кайсиеви ядки е отлично средство за масаж на кожата, тъй като е много леко и нежно и оставя кожата мека. Маслото от кайсиеви ядки се споменава и в традиционната китайска медицина, където често се използва за лечение на тумори и язви. То овлажнява кожата, намалява възпаленията, има антистареещо и антибактериално действие, намалява риска от инфекции и има антиоксидантни свойства.

Приятният му вкус го прави често срещана съставка в десерти и много други ястия.

 

Рецепти:

От маслото от кайсиеви ядки може да се направи ценно масло за тяло, което успокоява възпаленията и заздравява кожата. Към 30 мл масло от кайсиеви ядки добавете 1 пъпка карамфил, 30 г босилек и 100 мл бадемово масло. Смачкайте карамфила и босилека. Добавете двете масла и затворете в бутилка, след което я поставете на топло място за 2 седмици. Разклащайте я редовно. Прецедете маслото и то е готово за употреба.

А знаете ли, че? Скорошни открития: 

Маслото от кайсиеви ядки, комбинирано с бадемово масло, се използва за предотвратяване или намаляване на косопада както при мъжете, така и при жените. Съдържанието на витамини Е и К е отлично за подхранване и укрепване на космените фоликули. За тази цел препоръчваме да добавите няколко капки масло от кайсиеви ядки към затоплено бадемово масло и да разбъркате добре. Нанесете го върху косата си с кръгови движения и го оставете да действа 30 минути, след което измийте добре косата си.