Статии и енциклопедии

Масло гхи (пречистено масло)

Масло гхи (пречистено масло)

Масло гхи (пречистено масло)

Маслото гхи ни предпазва от калциране на артериите, известно като атеросклероза. Това може да предизвика развитието на сериозни сърдечносъдови заболявания. Научете повече за маслото гхи и прочетете пълното описание...

Описание

Масло гхи 

Маслото гхи се получава от:

Наименование на веществото:

Краве мляко

Латинско наименование:

 /

Други наименования на маслото:

Ги

 

Описание на маслото и на производствения процес:

Кравето мляко е течност, която се извлича от млечните жлези на женските крави. То съдържа голямо количество вода и хранителни вещества.

Маслото гхи е рафинирано масло, което в днешно време се произвежда основно от краве мляко, докато в миналото се е произвеждало изключително от мляко на водни биволи. Производството на маслото ghee се различава значително от това на обикновеното пречистено масло, при което производственият процес приключва, когато водата се изпари и мазнината се отдели от твърдото мляко. Всъщност производството на ghee включва и ферментация на маслото, което позволява получаването на ароматизирано масло с приятен характер и мирис.

Доброто качество на маслото ghee се разпознава по златистия му цвят, който се забелязва при стайна температура. В твърдо състояние маслото обикновено е бяло, но може да бъде и златисто.

 

Използване на масло:

Традиционно маслото гхи се използва в индийската кухня. То е подходящо за готвене, пържене и печене. Често се използва при приготвянето на тестени изделия и гарнитури.

То не съдържа лактоза и казеин, тъй като двата продукта се отстраняват по време на производствения процес. Поради тази причина може да се консумира от хора, които са алергични към млечни продукти. Маслото стимулира развитието на здравословни бактерии в червата, което подобрява храносмилането. Съдържа големи количества здравословни мастни киселини, които се абсорбират директно в черния дроб като въглехидрати и се използват като източник на енергия. Конюгираната линолова киселина, съдържаща се в маслото гхи, е свързана с превенцията на рака и затлъстяването.

То е отличен източник на мастноразтворимите витамини К, А и Е.

 

Рецепти:

С помощта на маслото гхи можете да приготвите вкусни банани с канела. Необходими са ви:

  • 1 банан,
  • 2 щипки канела,
  • 1 с.л. масло гхи,
  • 2 щипки сушен джинджифил.

 

Нарежете банана на парчета. Има два начина за приготвянето му. Първият начин е да смесите парчетата банан с масло гхи и да ги замразите. Вторият начин включва използването на пресни банани, които се смесват с масло гхи. Замразените банани се размразяват и отгоре се поръсват с канела. Направете същото и с пресните банани. Сервирайте като десерт.

 

А знаете ли, че? Скорошни открития: 

Аюрведичната медицина препоръчва използването на масло гхи за грижа за кожата. Смята се, че то намалява появата на белези и стрии.

Тъй като маслото гхи съдържа големи количества витамин К, то може да ни помогне да поддържаме здрави кости. Калцият е минерал, който е от съществено значение за нормалната структура и растеж на костите. Маслото също така ни предпазва от калциране на артериите, известно като атеросклероза. Това може да доведе до сериозни сърдечносъдови заболявания.