Статии и енциклопедии

Явор (Acer)

Явор (Acer)

Явор (Acer)

Кленовият сироп има антиоксидантни свойства, които са от съществено значение за здравословния живот. Антиоксидантите са важни за организма, тъй като неутрализират свободните радикали, които могат да причинят различни здравословни заболявания. Научете повече за кленовия сироп и прочетете пълното описание тук...

Описание

Явор

Наименование на растението: 

Явор

Латинско наименование:  

Acer

Използваема част: 

Медена роса, цветен прашец

Други наименования: 

Клен

 

Обща характеристика и история: 

Яворът е дърво или храст, който може да достигне до 40 метра височина. Съществуват около 128 вида явор, които произхождат предимно от Азия, но се срещат и в Европа, Северна Африка и Северна Америка. Те са листопадни дървета, които променят цвета на листата си през есента, а някои видове в Южна Азия и Средиземноморието са вечнозелени. Цели 54 вида явор са застрашени от изчезване в бъдеще.

Той обича дълбоки, влажни и плодородни почви.

Яворовите листа са използвани в гербовете на провинциите Онтарио и Квебек през 1868 г. и се срещат и в герба на Канада, където са приети през 1921 г. През Първата световна война яворовото листо е използвано на значките, носени от полковниците, а през Втората световна война е прието за официален национален символ на Канада (през 1965 г).

Първите заселници в Канада научават за кленовия (яворовия) сироп от индианците. Твърди се, че индианците са го открили, като са се натъкнали на сок, течащ от счупен клон на яворово дърво.

От XVII в. нататък млекопроизводителите, които искали да увеличат доходите си, пробивали дупки в кленовите дървета. Полученият сироп се наричал "храстова захар" и се продавал като източник на подсладител.

Приложение в диетата и употреба: 

Кленовият сироп е най-добрият естествен подсладител и е по-здравословен от всеки друг подсладител. Той съдържа 63 вида хранителни вещества, сред които преобладават мощните антиоксиданти. Кленовият сироп може да се използва и за производство на кленова захар.

Той може да се използва за подслаждане на чай или кафе, като добавка към палачинки, за приготвяне на десерти, като добавка към овесени ядки и по много други начини.

 

Приложение за медицински цели: 

Кленовият сироп има антиоксидантни свойства, които са от съществено значение за здравословния живот. Антиоксидантите са важни за организма, тъй като неутрализират свободните радикали, които могат да причинят различни здравословни заболявания.

Употребата на кленов сироп помага и за поддържане на сърдечносъдовото здраве. Сърцето е най-важният кръвоснабдяващ орган в нашето тяло и е изложено на различни заболявания.  Наличието на цинк в организма е един от най-добрите начини за предпазване на сърцето от такива заболявания. Кленовият сироп съдържа цинк и следователно може да се използва за предотвратяване на различни сърдечносъдови заболявания. Цинкът също така подобрява ефективността на ендотелните клетки, като ги предпазва от увреждане, причинено от твърде много холестерол.

 

А знаете ли, че? Скорошни открития:

Антиоксидантите стимулират имунната система и ѝ позволяват да се бори с инфекциите. Консумацията на кленов сироп може да помогне на организма ни да изгради силна имунна система, която да ни предпазва от болести.