Морков (Daucus carota)
Витамин А и антиоксидантите предпазват кожата от увреждане от слънцето. Недостигът на витамин А може..
Този уебсайт използва бисквитки, за удобство на потребителите и за предоставяне на съдържание. Някои от тях са нужни за правилното функциониране на сайта, а други не са задължителни. Повече информация
Царевицата намалява риска от развитие на хемороиди и рак на дебелото черво. Тя съдържа голямо количество фибри, които подпомагат храносмилането. Научете повече за царевицата и прочетете пълното описание...
Описание
Наименование на растението:
Царевица
Латинско наименование:
Zea mays
Използваема част:
Зърната
Други наименования:
/
Обща характеристика и история:
Царевицата е зърнена култура, която принадлежи към семейство тревисти. Тя е едногодишна култура и произхожда от Северна и Южна Америка. Разпознава се по изправените си, здрави стъбла и големите, тесни листа с вълнообразни краища, които са разположени последователно от противоположните страни на стъблото. Съществуват няколко вида царевица - някои сортове могат да достигнат до 7 метра височина, но повечето не надвишават 2-3 метра. Зърната са дребни и могат да бъдат бели, червени или жълти (в зависимост от вида).
Царевицата във вида, в който я познаваме днес, нямаше да съществува, ако хората не я бяха развили. Тя е човешко изобретение, защото растението не е съществувало в природата. Учените смятат, че хората, живеещи в Централно Мексико, са развили царевицата преди поне 7000 години. Началото е поставено от дива трева, наречена теосинте. Тя е изглеждала различно от това, което царевицата изглежда днес. Зърната са били малки и не са били разположени едно до друго. Индианците в цяла Северна и Южна Америка са разчитали на тази култура като основна храна.
Приложение в диетата и употреба:
Един от най-популярните начини за приготвяне на царевица е да се използва в салати. Популярна е и супата от царевица, към която се добавят картофи, мляко и листа босилек. Целият кочан царевица може да се приготвя и на пара или да се пече.
Царевицата за пуканки е специален вид царевица, която се използва за приготвянето на пуканки. Царевичните зърна се разпукват и набъбват, когато са изложени на топлина. Пуканките са с ниско съдържание на фибри и високо съдържание на протеини, което ги прави здравословно хапване, но е важно да не са солени.
Приложение за медицински цели:
Царевицата намалява риска от развитие на хемороиди и рак на дебелото черво. Тя съдържа голямо количество фибри, които подпомагат храносмилането. Може да помогне за облекчаване на храносмилателни проблеми като запек и диария, да намали риска от рак на дебелото черво и да предотврати метеоризма.
Съдържа тиамин, който е от съществено значение за поддържане на здравето на нервите и когнитивните функции. Царевицата е добър източник и на пантотенова киселина.
Царевицата съдържа минерали, които са полезни за организма ни по много начини. Фосфор, магнезий, манган, цинк, желязо и мед се съдържат във всички сортове царевица. Тя съдържа и микроелементи като селен, които трудно се намират в обичайната диета. Фосфорът е от съществено значение за нормалния растеж и здравината на костите, както и за оптималната функция на бъбреците. Магнезият е необходим за поддържане на нормален сърдечен ритъм и за увеличаване на здравината на костите.
А знаете ли, че? Скорошни открития:
Царевицата е с ниско съдържание на калории, така че е добро междинно хапване дори когато сте на диета.
Витамин А и антиоксидантите предпазват кожата от увреждане от слънцето. Недостигът на витамин А може..
Използва се за облекчаване на храносмилателни проблеми, особено диария и синдром на раздразнените че..
Понеделник - четвъртък 8.00 - 16.00 ч
Петък 8.00 - 14.00 ч
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.