Статии и енциклопедии

Спирулина

Спирулина

Спирулина

Ацтеките са използвали спирулина за приготвяне на печива. Пигментът в спирулината има противовъзпалително и невропротективно действие. Научете повече за спирулина и прочетете пълното описание.

Описание

Спирулина


Кратко описание:
Спирулина е вид спираловидно водорасло, което често се среща в езерата. Разпознава се по характерния си синьо-зелен цвят. Тя е богата на протеини и има подобна хранителна стойност като хлорелата. Спирулината е много разпространена в Южна Америка и Африка, но може да бъде открита и в други части на света при различен климат. 

На пазара се предлага в голямо разнообразие от форми, най-популярните от които са капсули и таблетки. Те съдържат подходящи и безопасни дози спирулина. Водораслите се предлагат и под формата на прах, който може да се добавя към супи, хляб, зърнени храни, сокове и др.


Понякога се среща и в готови храни, които често се предлагат в магазините за здравословни храни.

Показания за употреба:

  • Спирулината ни помага да се борим с отравянето с тежки метали и други токсини. Тя се използва много често за пречистване на замърсена вода.
  • Водораслите имат забележителни абсорбиращи свойства, които могат да бъдат от полза на организма ни. 
  • Спирулината е с високо съдържание на протеини. Една супена лъжица съдържа цели 4 г протеини, което е 8% от препоръчителната дневна стойност. Тя съдържа и всички незаменими аминокиселини. 
  • Тъй като спирулината е доста скъпа в сравнение с други източници на протеини, тя не е добър заместител на животинските източници.
  • Спирулината е идеално естествено решение за всички хора, борещи се с алергии, тъй като може да помогне за намаляване на симптомите на алергията. Oсобено благотворна е при алергичен ринит. Действа като естествен антихистамин и се предлага без лекарско предписание.


Препоръки за употреба:
Начинът на приемане на спирулина зависи от вида на избраната хранителна добавка. Необходимо е да проверите инструкциите върху опаковката и след това да ги следвате стриктно. Таблетките и капсулите трябва да се приемат с чаша вода, но в случай, че спирулината е на прах обикновено се приемат 1-2 чаени лъжички спирулина на ден. Водораслите имат приятен вкус и са много питателни.


Странични ефекти:

Спирулина е безопасна за консумация дори във високи дози. 


Противопоказания:
Бременните и кърмещите жени трябва да избягват употребата на спирулина. Употребата се препоръчва и при пациенти с множествена склероза, лупус, ревматоиден артрит и фенилкетонурия (рядко наследствено метаболитно разстройство).

Знаехте ли?

  • Спирулината е суперхрана, която съвсем наскоро стана популярна, но се използва в диетата от векове.
  • Ацтеките са използвали спирулина за приготвяне на печива. 
  • През 40-те години на ХХ век спирулината е била проучена по-подробно.
  • Въпреки необичайния си цвят, спирулината е напълно безопасна за консумация.
  • Цветът ѝ се дължи на комплекс от пигментни протеини.
  • Пигментът в спирулината има противовъзпалително и невропротективно действие.
  • Като спирулина се определят два вида водорасли - Arthrospira platensis и Arthrospira maxima.
  • Arthrospira platensis е видът спирулина, който днес най-често се използва в хранителните добавки.