Статии и енциклопедии

Нори

Нори

Нори

Научните изследвания потвърждават, че химичните съединения, открити във водораслите нори, имат антиканцерогенни свойства. Нори е идеален избор за пътуване, тъй като е богат на хранителни вещества. Научете повече за нори и прочетете пълната статия.

Описание

Нори


Кратко описание:
Нори е вид ядиво водорасло, което често се използва в азиатската кухня. Името му идва от японския език и се отнася до изсушените листа на червени водорасли, наречени porphyra yezoensis и porphyra tenera. Когато се изсушат, нори става черно-зелено. В азиатските страни то често се използва за приготвяне на закуски, а в дугата част от света традиционно се използва за приготвяне на известното суши. 


Нори съдържа много голямо количество витамин В12, затова е особено популярен сред хората на растителна диета. То е също така важен хранителен източник на йод, чийто недостиг може да доведе до умствено изоставане при децата, хипотиреоидизъм и увеличение на щитовидната жлеза. 

Богато е на ненаситени мастни киселини (съдържа линолова, линоленова и арахидонова киселина), а 50% от мастните киселини в нори са ЕРА. Нори съдържа и високи концентрации на инозитол и холин, които участват в усвояването на мазнините и подхранват мозъчните клетки.


Показания за употреба:
Научните изследвания потвърждават, че химичните съединения, открити във водораслите нори, имат антиканцерогенни свойства. Изследователи от Лабораторията по морска биохимия на университета Мие в Япония са установили, че основна диета, допълнена с водорасли нори, предотвратява образуването на метастази в червата.
Водораслите нори се използват за подобряване на общото здравословно състояние и допринасят за по-добро усещане за благополучие.


Препоръки за употреба:

В повечето случаи нори се използва за приготвяне на напитки, но може да се използва и в кулинарни специалитети - един от тях е сушито. Нори и водораслите като цяло са чудесни храни, които могат да допринесат за подобреното общо здравословно състояние на организма, ако се включат в ежедневната диета.

Странични ефекти:

Нори е с високо съдържание на натрий, така че продължителната консумация на големи количества от водораслите може да доведе до хронична бъбречна недостатъчност, цироза и застойна сърдечна недостатъчност. Ако се спазват указанията за консумация, това, разбира се, не би трябвало да се случи. 


Противопоказания:


Консумацията трябва да се избягва от хора, които приемат лекарства за кръвно налягане. Лицата с нарушения на щитовидната жлеза също трябва да избягват употребата на водорасли, а бременните и кърмещите жени трябва да се консултират с лекаря си, преди да започнат да използват водорасли.

Знаехте ли?

  • Нори традиционно се използва за приготвяне на суши.
  • То е по-често срещано в корейската и японската кухня и по-рядко в Китай.
  • За първи път нори се използва под формата на паста.
  • Япония е най-големият производител на водорасли нори в света - през 2003 г. са произведени 10 милиарда листа.
  • Нори е богато на йод, витамин А, витамин С и манган, както и на много други витамини и минерали.
  • То има хрупкава текстура.
  • По-тъмният цвят на водораслите нори означава по-високо качество на продукта.
  • Нори е идеалният избор за пътуване, тъй като е с високо съдържание на хранителни вещества.