Статии и енциклопедии

Морска маруля

Морска маруля

Морска маруля

Една порция морска маруля съдържа само 5 до 20 калории и почти не съдържа мазнини. Освен това е богата на протеини, желязо и на фибри, които допринасят за усещането за ситост. Научете повече за морската маруля и прочетете пълната статия.

Описание

Морска маруля


Кратко описание:
Морската салата е зелено водорасло, което често се използва в салати и като добавка към супи. Има характерен вкус и аромат и съдържа огромно количество хранителни вещества, които го правят силно препоръчителна добавка към ежедневната диета. То е отличен източник на белтъчини, желязо, минерали, фибри и витамини А, В и С. Среща се в моретата по целия свят, където расте в близост до брега. Има красиви, полупрозрачни, светлозелени, изумрудени листа, които могат да бъдат кръгли, овални или дълги и тесни, с вълнообразен или назъбен ръб. Расте особено бързо през лятото

Морската маруля се използва широко като заместител на водораслите нори, тъй като при изсушаването си тя съдържа 15 % протеини и 50 % захар и нишесте. Тя е отличен източник на диетични фибри. Освен това е богата на желязо, йод, манган, алуминий и никел. 

Показания за употреба:

  • Наднормено тегло. Една порция морска маруля съдържа само 5 до 20 калории и практически не съдържа мазнини. Освен това тя е богата на протеини, желязо и фибри, които допринасят за усещането за ситост. 
  • Заместител на солта. Зърната от морска маруля могат да се използват като естествена алтернатива на солта в много ястия. Морската маруля спомага за намаляване на приема на натрий в организма и съответно намалява риска от високо кръвно налягане, инфаркт и инсулт.
  • Регулиране на кръвната захар. Високото съдържание на разтворими фибри в морската маруля забавя скоростта, с която храната преминава през организма, като помага за балансиране на усвояването на глюкозата в кръвта. 
  • За детоксикация на организма.

 

Препоръки за употреба:


Морската маруля може да се използва в най-различни ястия (супа, зеленчуци, тофу, боб) и се предлага като хранителна добавка. Включването на морска маруля в ежедневната ви диета е сравнително лесно. 


Странични ефекти:

Повечето морски водорасли се изхвърлят на плажовете, където при разлагането им се отделят метан, сероводород и други газове. Когато големи количества морска маруля се разлагат в морето, животът на морските животни е застрашен, а човешкото здраве може да бъде засегнато неблагоприятно. Препоръчително е да се използват само хранителни добавки, които са продукт на признат производител.


Противопоказания:
Бременните и кърмещите жени трябва да се консултират с лекаря си, преди да започнат да го приемат. 

Знаехте ли?

  • Морската маруля е отлично средство за стимулиране на ендокринната система.
  • Тя има естествен солен вкус.
  • Предлага се в прясно и изсушено състояние.
  • Може да се добавя към салати, супи, крекери, чипс, закуски, сосове и дресинги, подправки за риба и птици, галета, смеси от подправки, ястия с нудълс и много други.
  • Пигментите на морската маруля съдържат мощни антиоксиданти.
  • Бета-каротинът от морската маруля е от съществено значение за поддържане на здраво зрение. 
  • Лотеинът от морската маруля ни предпазва от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.