Статии и енциклопедии

Ирландски мъх - Chondrus crispus

Ирландски мъх - Chondrus crispus

Ирландски мъх - Chondrus crispus

Ирландският мъх е отлична алтернатива на желатина, тъй като действа като желиращ агент и може да се използва за приготвяне на яхнии, супи, салати и салатни дресинги. Научете повече за ирландския мъх и прочетете пълната статия.

Описание

Ирландски мъх - Chondrus crispus


Кратко описание:

Ирландският мъх (Irish Moss) е червено водорасло, което се среща по скалите в плитките води. По време на глада през XIX век ирландският мъх е бил широко използван като източник на хранителни вещества. Използван е като фураж за добитъка, но също и за пълнеж на матраци и като сгъстител за печатарски мастила. В Ирландия хората го взимали със себе си по време на пътуванията си, тъй като вярвали, че той осигурява защита и сигурност. Ирландският мъх много често се е използвал за лечение на пневмония и туберкулоза. 

Традиционно ирландският мъх се използва при производството на кожа, сапун и хартия. Често е добавян към пасти за зъби, лосиони, кремове и хранителни продукти. Една супена лъжица ирландски мъх съдържа приблизително 5 калории, 0,02 г мазнини, 0,1 г диетични фибри и 0,06 г общи захари. Съдържа 11 % желязо, 5 % витамин В9, 4 % витамин В2 и 3 % магнезий.

 

Показания за употреба:

  • Анемия. Анемията се дължи на дефицит на хемоглобин и червени кръвни клетки в организма. Анемията води до липса на енергия, но също така причинява и други симптоми като бледа кожа, припадък и замаяност. Ирландският мъх съдържа желязо, което може да ни помогне да се предпазим от анемия.
  • Липса на енергия. Желязото помага за пренасянето на кислород до клетките. Недостигът на желязо води до умора.
  • Когнитивно увреждане. Желязото подпомага мозъчната функция, като доставя кислород в мозъка. Около 20% от целия кислород в тялото се използва от мозъка. Недостигът на желязо причинява когнитивни нарушения, включително проблеми с паметта и концентрацията. 
  • Влошена имунна функция. Желязото е от съществено значение за усвояването на хранителните вещества и храносмилането. В противен случай имунната система функционира лошо, което прави индивида по-уязвим към инфекции. 

 

Препоръки за употреба:
Ирландският мъх е отлична алтернатива на желатина, тъй като действа като желиращ агент и може да се използва за приготвяне на яхнии, супи, салати и салатни дресинги. Често се използва като стабилизатор в млечни продукти и се предлага и като хранителна добавка.


Странични ефекти:

Ирландският мъх не трябва да влиза в контакт с очите, тъй като може да предизвика дразнене. 


Противопоказания:
Употребата е забранена за хора с нарушения в кръвосъсирването, тъй като ирландският мъх разрежда кръвта. Той трябва да се избягва и от хора с нарушения на щитовидната жлеза, тъй като съдържа високи нива на йод. Бременните жени и кърмачките трябва да се консултират с лекар преди употреба. 

Знаехте ли?

  • Ирландският мъх се използва за медицински цели от 30-те години на XIX век.
  • Употребата му за медицински цели се е запазила и до днес.
  • В Ямайка ирландският мъх се използва като естествен афродизиак.
  • Използва се за лечение на белодробни заболявания. 
  • Той успокоява лигавиците на храносмилателния тракт и има леко слабително действие.
  • Използва се за лечение на бронхит.
  • Облекчава възпалението на пикочните пътища.