Статии и енциклопедии

Спирулина

Спирулина

Спирулина

Спирулината съдържа 26 пъти повече калций от млякото. Лечебните ѝ свойства са много богати. Тя съдържа хлорофил, витамини от група В, желязо и протеини!

Описание

Спирулина е синьо-зелено водно водорасло и един от най-старите организми на Земята.

Спирулина се среща както в сладка, така и в солена вода. Тя е отлично допълнение към диетата, тъй като има много лечебни свойства, особено като е богата на хлорофил, незаменими аминокиселини, витамини от група В, желязо и протеини.

 

Среща се в тропически и субтропически води с високо съдържание на сол, въпреки че някои видове се намират и в сладки води. Те обаче могат да се отглеждат и при контролирани условия, които не са по-лоши от тези в естествената система.

Спирулината е с високо съдържание на протеини и затова обикновено се препоръчва хората с вегетарианска диета, поради естественото съдържание на желязо и протеини. Високата концентрация на белтъчини и желязо е отлична и по време на бременност, след операция или винаги, когато имунната система се нуждае от подсилване.

 

Известно е, че спирулината подобрява:

  • паметта и е подходяща при хиперактивност с дефицит на вниманието (ADHD),
  • повишена енергия и умора
  • предменструален синдром, депресия и стрес,
  • намаляване на теглото и подобряване на храносмилането,
  • сенна хрема и диабет.

 

Спирулина се състои от:

  • 65% протеини и аминокиселини, включително незаменими мастни киселини.
  • Гама-линоленова киселина (GLA), която получи огромно внимание заради противовъзпалителните си свойства.
  • Омега 3-6-9 мастни киселини и хлорофил, който спомага за извеждането на токсините от кръвта и укрепва имунната система.
  • Желязо, което е отлично средство при анемия и не предизвиква запек.
  • Спирулината съдържа витамините В-1 (тиамин), В-2 (рибофлавин), В-3 (никотинамид), В-6 (пиридоксин), В-9 (фолиева киселина), витамин С, витамин D, витамин А и витамин Е. Тя е източник и на калий, калций, хром, мед, желязо, магнезий, манган, фосфор, селен, натрий и цинк (Уикипедия).

 

Спирулина и нейното положително въздействие върху функциите на организма:
  • Спирулината съдържа 26 пъти повече калций от млякото, което я прави отличен източник за бременни жени, възрастни хора и деца.
  • Спирулината улеснява преминаването на отпадъците през храносмилателната система, като по този начин намалява натиска върху цялата система. Тя също така насърчава развитието на здравословни бактерии в храносмилателната система и спомага за по-доброто усвояване на хранителните вещества.
  • Спирулина има много висока концентрация на хлорофил, който е един от най-мощните детоксикатори в природата.
  • Тя има четири пъти по-голям антиоксидантен капацитет от боровинките.
  • Спирулината може да помогне за облекчаване на алергиите и да предпази от алергични реакции.
  • Тя може да се свърже с тежките метали в организма, за да помогне за тяхното отстраняване.
  • Увеличава изгарянето на мазнини по време на тренировка.

 

Как да консумираме спирулина и къде да я намерим

Спирулина може да се намери под формата на прах или компресирана на таблетки. Тя е най-вкусна, когато се добавя към гъсти напитки, около 2 чаени лъжички дневно. Тъй като някои хора не могат да консумират прах поради специфичния му вкус, той може да се приема и като таблетка, която просто се приема с вода.