Статии и енциклопедии

Соя (Glycine max)

Соя (Glycine max)

Соя (Glycine max)

Соята може да ни помогне да свалим излишните килограми по здравословен начин. Тя потиска апетита и следователно спомага за намаляване на риска от затлъстяване. Съдържа големи количества фибри и протеини. Научете повече за соята и прочетете пълното описание...

Описание

Соя

Латинско наименование:  

Glycine max

Използваема част: 

Плодът

Други наименования: 

/

 

Обща характеристика и история: 

Соята е бобово растение от семейство Бобови. Растението произхожда от Източна Азия, където се отглежда заради ядливия си плод (боб), който има много приложения. Съществуват няколко вида соя, като всеки от тях се използва за различни цели. Той има много бързо растящи корени, които в периода преди цъфтежа могат да нарастват до 1,9 см на ден. Напълно зрелите растения могат да достигнат максимална височина от 127 сантиметра, но в повечето случаи соевите зърна са високи около 51 сантиметра. Цъфтежът започва, когато дните станат по-къси от 12,8 часа. Цветовете са бели, розови или лилави. Преди семената на соята да узреят напълно, растението хвърля листата си. Семената могат да бъдат черни, кафяви, жълти или зелени и да имат цветна обвивка.

Растението има дълга и интересна история на използване. То е одомашнено от китайските фермери около 1100 г. пр.н.е., а по-късно започва да се отглежда и в Япония. Бенджамин Франклин изпраща семена от соя на свой приятел, който през 1770 г. засажда соя в собствената си градина. Соевият сос е популярен в Европа и в британските колонии в Америка.

 

Приложение в диетата и употреба: 

Соята може да се използва за различни кулинарни цели. Тя има характерен вкус и мирис, които много хора не понасят. Основните приложения са соево мляко, соево сирене, соев сос, соево масло и соеви брикети.

Соевият сос най-често се използва за поръсване на готови ястия (особено месо, супа и зеленчуци), а може да се използва и като марината. Трябва да се внимава при избора на соевия сос, който да се използва. Някои от тях имат по-изразен вкус, други са известни с мекия си вкус.

 

Приложение за медицински цели: 

Соята може да ни помогне да свалим излишните килограми по здравословен начин. Тя потиска апетита и следователно спомага за намаляване на риска от затлъстяване. Съдържа големи количества фибри и протеини.

Тя е богат източник на ненаситени мастни киселини, които имат роля за понижаване на лошия холестерол в кръвта. По този начин може да се намали рискът от атеросклероза и съответно рискът от сърдечни заболявания.

То е източник на изофлавони, които са основни компоненти на женската репродуктивна система. По време на менопаузата концентрацията на естроген намалява значително. Изофлавоните могат да се свързват с естрогенните рецепторни клетки, така че организмът не изпитва драстично намаляване на естрогена.

 

А знаете ли, че? Скорошни открития:

Соята съдържа високо съдържание на фолиева киселина, която е много важна за бременните жени. Фолиевата киселина предотвратява дефектите на невралната тръба при бебетата, като гарантира раждането на щастливо и здраво бебе.