Статии и енциклопедии

Шокиращи източници на сол!

Шокиращи източници на сол!

Шокиращи източници на сол!

Консумирате ли редовно солени храни? Прочетете тази статия, за да разберете кои храни съдържат най-много сол и защо е по-добре да избягваме солта!

Описание

Тялото ви не се нуждае от много сол. Но повечето от нас ежедневно я консумират в твърде високи количества. Знаете ли, че само 1500 мг сол на ден са достатъчни, за да задоволите нуждите си от натрий?


Установено е, че:

  • 80% от сърдечносъдовите заболявания, инсултите и диабет тип II и
  • 40 % от раковите заболявания

могат да бъдат предотвратени чрез здравословен начин на живот, който включва, наред с други неща, намаляване на приема на сол. 

Особено в развитите страни сме свикнали храните да са доста солени. Дотолкова, че често отказваме храна, която не е достатъчно солена за нашия вкус. Придържаме се към този навик, въпреки че изследванията многократно са показвали, че храните и ястията, които консумираме, съдържат твърде много сол. (nesoli.si)

 

(На снимката е показана реклама срещу употребата на сол. Бихте ли яли този хляб, ако знаехте колко сол съдържа? Източник на изображението: https://dcfadvertising.com/.) 


Проверете кои храни са с високо съдържание на натрий. Ще се изненадате:
Замразени храни
Бързите, предварително приготвени храни могат да бъдат богат източник на натрий. Затова внимавайте, четете етикетите на опаковките и проверявайте съдържанието на натрий, преди да купите такъв тип храна.
 
Готови мюслита и преработени зърнени храни
Проверете етикета на опаковката на зърнената закуска. Някои видове сушени плодове също съдържат 250 мг натрий на купичка.
Съвет: Експандираният ориз и пшеница не съдържат натрий.
 
Зеленчукови сокове
Бъдете внимателни с готовите зеленчукови напитки, тъй като една порция може да съдържа около 500 мг натрий.

Консервирани зеленчуци и бобови
Когато нямаме под ръка пресни зеленчуци, много пъти консумираме консервирани зеленчуци. Например само една малка кутия царевица може да съдържа около 750 мг натрий.
Съвет: измивайте консервираните зеленчуци под течаща вода, преди да ги консумирате.
 
Преработено месо
Саламът съдържа голямо количество натрий - само две парчета могат да съдържат около 360 мг натрий.
Съвет: Преди да купите сушени меса, прочетете етикета и проверете съдържанието на натрий.
 
Супи
Те са чудесно топло ястие за студените дни. Но внимавайте, готовите супи от пакетче или консерва могат да съдържат голямо количество натрий.
Съвет: търсете супи с по-малко натрий или си приготвяйте сами от пресни зеленчуци.
 
Маринати и ароматизатори на храната
Само една супена лъжица марината, купена от магазина, може да съдържа около 700 мг натрий. Например 1 супена лъжица соев сос съдържа около 1024 мг натрий.
Съвет: за маринати за месо можете да използвате лимонов, портокалов или ананасов сок.
 
Сирене и хляб
100 г сирене съдържа 2000 мг сол, което е повече от достатъчно, за да се превиши дневният прием на сол. По същия начин една филийка хляб може да съдържа между 0,5 и 0,9 г сол.


Препоръчителен дневен прием на натрий

Прием на определено хранително вещество означава приемът, който има за цел да отговори на индивидуалните физиологични промени и да гарантира, че организмът разполага с достатъчно хранителни вещества. Минималните физиологични нужди от натрий, който също се превръща в сол, са дадени в таблицата по-долу.

Възраст

Натрий ( мг/човек/ден) Сол (г/човек/ден)

до 4 месеца

100

0,3

4–12 месеца

180

0,5

1–4 години

300

0,8

4–7 години

410

1,0

7–10 години

460

1,2

юноши и възрастни

550

1,4

Източник: Референтни стойности за прием на хранителни вещества, 2004 г.
 

Съвети за намаляване на солта:

  • Избягвайте да добавяте сол при готвене и не слагайте солницата на масата.
  • Вместо сол добавяйте повече подправки към ястията си.
  • Използвайте печени семена, за да подчертаете вкуса им.
  • Избягвайте готовите ястия от пакетчета или кутии.