Статии и енциклопедии

Захарозен лаурат (Sucrose Laurate)

Захарозен лаурат (Sucrose Laurate)

Захарозен лаурат (Sucrose Laurate)

Захарозният лаурат се използва главно за емулгиране или смесване на вещества на маслена и водна основа. Научете повече за захарозния лаурат и прочетете пълната статия.

Описание

Захарозен лаурат (Sucrose Laurate)


Какво представлява захарозният лаурат?

Захарозният лаурат е бял или белезникав прах, получен от комбинацията на лауринова киселина и захароза, който се използва за приготвянето на някои напитки, както и в някои продукти за лична хигиена, козметика и течни лекарства. 

Захарозният лаурат се използва предимно за емулгиране или смесване на вещества на маслена и водна основа. В хранително-вкусовата промишленост това обикновено означава, че оцветителите, добавените хранителни вещества и ароматите на чистите напитки се отделят от течността. В комбинация с топлинна обработка под налягане поддържа безопасността на храните, като спомага за дезактивирането на спорите на някои видове бактерии, които могат да причинят разваляне на храните.

Действа и като повърхностноактивно средство или вещество, което помага за отстраняване на мръсотията или за образуване на пяна, поради което понякога се използва в шампоаните.

 

Ползи от използването на захарозен лаурат:

  • Действа като емулгатор.
  • Подпомага поддържането на безопасността на храните, като предотвратява развалянето им (унищожава бактериалните спори).
  • Помага за отстраняване на замърсявания от повърхности.
  • Има отлична способност за разпенване.