Статии и енциклопедии

Палмитинова киселина (Palmitic acid)

Палмитинова киселина (Palmitic acid)

Палмитинова киселина (Palmitic acid)

С напредването на възрастта нивата на палмитинова киселина могат да намалеят с до 56%. Научете повече за палмитиновата киселина и прочетете пълната статия.

Описание

Палмитинова киселина (Palmitic acid)

 

Какво представлява палмитиновата киселина?

Палмитиновата киселина е една от най-разпространените наситени мастни киселини и е една от най-често срещаните наситени мастни киселини в телесните липиди. С напредването на възрастта нивата на палмитинова киселина могат да намалеят с 56 %.
Тя се среща при животните и растенията и се произвежда основно от палмово масло. Намира се също така в месото, сиренето, маслото и млечните продукти.

Най-често се използва като съставка на детергенти, сапуни и почистващи препарати и като повърхностноактивно вещество, въпреки че се използва и в козметични продукти като ароматизираща съставка, почистващ агент, емулгиращ агент и омекотител.

Палмитиновата киселина често се среща в овлажняващите продукти поради омекотяващата си функция. Емолиентите помагат за омекотяване и успокояване на кожата.

 

Ползи от употребата на палмитинова киселина:

  • Натурална съставка от палмово масло.
  • Присъства естествено в организма.
  • Използва се като ароматна съставка.
  • Действа като емолиент, като омекотява и успокоява кожата.