Статии и енциклопедии

Натриев алгинат (Sodium Alginate)

Натриев алгинат (Sodium Alginate)

Натриев алгинат (Sodium Alginate)

Натриевият хелат е студено желиращ агент, който не се нуждае от топлина, за да се желира. Той се използва като стабилизатор. Научете повече за натриевия алгинат и прочетете пълната статия.

Описание

Натриев алгинат (Sodium Alginate)


Какво представлява натриевият алгинат?

Натриевият алгинат се извлича от кафяви морски водорасли. Използва се като стабилизатор в сладолед, кисело мляко, сметана и сирене. Действа като сгъстител и емулгатор за салати, пудинги, сладка, доматен сок и консервирани продукти. Той е хидратиращ агент за пасти, хляб, студени и замразени продукти. Образува устойчиви гелове в присъствието на калциеви и киселинни среди.

Това е студено желиращ агент, който не изисква топлина, за да се желира. Най-често се използва в комбинация с калциев лактат или калциев хлорид в процеса на сферизиране.

Когато натриевият алгинат се добави към боята, той увеличава дебелината на материала. Той е подходящ, когато се опитвате да регулирате консистенцията на даден продукт, без да променяте цвета му. 

Хелатор е всяко вещество, което премахва токсините на тежките метали от кръвта. Токсините от тежки метали се намират в кръвта по различни причини, включително неправилно хранене, излагане на замърсена околна среда и излагане на вредни материали. През 1966 г. Националният институт по здравеопазване публикува данни, според които натриевият алгинат в определени дози е в състояние да намали абсорбцията на метала стронций.

Предимства от използването на натриев алгинат:

  • Използва се като стабилизатор.
  • Употребява се като желиращ агент.
  • Действа и като хелатор.