Статии и енциклопедии

Малтодекстрин (Maltodextrin)

Малтодекстрин (Maltodextrin)

Малтодекстрин (Maltodextrin)

Малтодекстринът обикновено се използва като сгъстител или набухвател в преработени храни. Научете повече за малтодекстрина и прочетете пълната статия.

Описание

Малтодекстрин (Maltodextrin)


Какво представлява малтодекстринът?

Малтодекстринът е често срещана добавка в много преработени храни. Той представлява бял прах, произведен от царевица, ориз, картофено нишесте или пшеница. Въпреки че произхожда от растения, той е силно преработен. За да се приготви, нишестето първо се сварява, а след това се добавят киселини или ензими, като термостабилна бактериална алфа-амилаза, за да се разгради допълнително. Полученият бял прах е разтворим във вода и има неутрален вкус.

Малтодекстрините са тясно свързани с твърдите вещества на царевичния сироп, като единствената разлика е в съдържанието на захар. И двете вещества се подлагат на хидролиза - химичен процес, включващ добавяне на вода, която допълнително подпомага разграждането им. След хидролизата твърдите вещества на царевичния сироп съдържат най-малко 20 % захар, докато малтодекстринът съдържа по-малко от 20 % захар.

Малтодекстринът обикновено се използва като сгъстител или набухвател в преработени храни. Той е и консервант, който увеличава срока на годност на опакованите храни.

Той е евтин и лесен за производство, затова е подходящ за сгъстяване на продукти като разтворими пудинги и желатини, както и за сосове и дресинги за салати. Може да се комбинира и с изкуствени подсладители за подслаждане на продукти като плодови консерви, десерти и напитки на прах.

Ползи от използването на малтодекстрин:

  • Увеличава обема на преработените храни.
  • Действа като консервант, като увеличава срока на годност на храните.