Статии и енциклопедии

Лизолецитин (Lysolecithin)

Лизолецитин (Lysolecithin)

Лизолецитин (Lysolecithin)

Лизолецитиновите емулсии са по-малко мазни и много по-приятни на допир в сравнение с лецитина. Научете повече за лизолецитина и прочетете пълната статия.

Описание

Лизолецитин (Lysolecithin)


Какво представлява лизолецитинът?

Лизолецитинът е модифициран соев лецитин. Често се използва като емулгатор в леки козметични продукти, които са немазни и овлажняващи. Лецитинът подпомага доставката на активни съставки до кожата, без да разрушава естествените липидни структури. Той се използва широко в грижата за косата като подхранваща, овлажняваща и изглаждаща съставка, както и в продуктите за къпане и лична хигиена.

Лизолецитинът се използва като емулгатор или ко-емулгатор. Като ко-емулгатор той е ефективен при много ниски концентрации (приблизително 0,2 %), а ако се използва като самостоятелен емулгатор, се добавя при малко по-високи концентрации. Смесва се добре с масла (много слабо разтворим е във вода), така че първо трябва да се смеси в течна маслена фаза.

Лизолецитиновите емулсии са по-малко мазни и много по-приятни на допир в сравнение с лецитина. Те създават копринено усещане върху кожата, разнасят се по-лесно и попиват по-бързо в нея. Предимство е също, че емулсиите са почти изцяло бели, нямат неприятна миризма и са по-трайни.

 

Предимства от употребата на лизолецитин:

  • Използва се като емулгатор и ко-емулгатор.
  • Смесва се много добре с масла.
  • Създава копринено усещане върху кожата.
  • Разпределя се и попива бързо в кожата.