Статии и енциклопедии

Алгин

Алгин

Алгин

Не са известни вредни ефекти от употребата на алгин, поради което през 1973 г. FDA заключава, че алгинът е безопасен за употреба в препоръчителни количества. Научете повече за алгина и прочетете пълната статия.

Описание

Алгин

 

Какво представлява алгинът?

Алгинът е химикал, извлечен от кафяви морски водорасли. Той е естествен полизахарид, производно на алгиновата киселина, използван за хранителни и козметични цели. Използва се като свързващо вещество в таблетките. Често се добавя към лекарства и хранителни добавки, предназначени за понижаване на холестерола и високото кръвно налягане. В хранително-вкусовата промишленост алгинът се използва в сладкиши, желатини, конфитюри, пудинги, подправки, ароматизатори, преработени зеленчуци, рибни продукти и имитиращи млечни продукти. Използва се като стабилизатор в готовата бита сметана, където спомага за осигуряване на кремообразна текстура и предотвратява образуването на ледени кристали.


Наименованието му по INCI е Algin, но ще го срещнете и под името Sodium alginate.


Не са известни вредни ефекти от употребата на алгин, поради което през 1973 г. FDA заключава, че алгинът е безопасен за употреба в препоръчителни количества. 


Като добавка алгинът може да бъде открит под кодовете E400 (алгин или алгинова киселина), E401 (натриев алгинат), E402 (калиев алгинат), E403 (амониев алгинат) и E404 (калциев алгинат). 

 

Предимства от употребата на алгин:

  • Понижаване на високите нива на холестерола в кръвта.
  • Понижаване на високото кръвно налягане.