Статии и енциклопедии

Гуарана (Paullinia cupana)

Гуарана (Paullinia cupana)

Гуарана (Paullinia cupana)

Гуараната е често срещана съставка в хранителните добавки, предназначени за отслабване. Доказано е, че тя предизвиква липолиза (разграждане на упоритите мазнини), като същевременно потиска глада. Научете повече за гуараната и прочетете пълното описание...

Описание

Гуарана 

Латинско наименование:  

Paullinia cupana

Използваема част: 

Плод

Други наименования: 

/

 

Обща характеристика и история: 

Гуараната е растение от семейство Сапиндо, което произхожда от басейна на Амазонка. Известно е с плодовете си, наподобяващи кафеени зърна, които съдържат 2-4,5 % кофеин, което е два пъти повече от кофеина, съдържащ се в кафеените зърна. Плодът е естествен източник на енергия. Той може да бъде разпознат по кафявия или червеникавия си цвят.

Гуараната е използвана от коренното население на Амазонка още преди пристигането на европейците. Тя се използва и днес от индианското племе гуарани за различни здравословни цели. Като обелват и измиват семената, те извличат праха, който се омесва на тесто и се оформя на цилиндри. Продуктът е известен като хляб с гуарана.

Играе изключително важна роля в културата на индианските племена. Съществува и мит, според който се твърди, че гуараната е създадена след смъртта на дете от селото, за което се предполага, че е било убито от боговете. За да успокоят хората, другите богове взели окото на детето и го засадили в гората, а другото око било засадено в селото. И от двете очи трябвало да израсне гуарана (откъдето идва и името на дивата и опитомената гуарана).

Приложение в диетата и употреба: 

Гуараната се използва за производство на сладки и газирани безалкохолни напитки и енергийни напитки. Предлага се и под формата на билков чай или капсули. Южна Америка получава по-голямата част от кофеина си от това интересно растение.

Приложение за медицински цели: 

Гуараната е често срещана съставка в хранителните добавки, предназначени за отслабване. Доказано е, че тя предизвиква липолиза (разграждане на упоритите мазнини), като същевременно потиска глада. Експертите твърдят, че мазнините се освобождават в кръвния поток, което позволява да бъдат използвани като източник на енергия по време на тренировка.

Подпомага концентрацията. Твърди се, че вниманието се засилва до 6 часа след консумацията, което може да се използва за дейности, изискващи по-дълга концентрация (учене).

Съдържа повече антиоксиданти от зеления чай (основното антиоксидантно съединение в гуараната е катехин). Известно е, че катехините намаляват оксидативния стрес, който се свързва с развитието на рак, диабет и сърдечносъдови заболявания. Антиоксидантите предотвратяват преждевременното стареене и възпаленията в организма.

Притежава антимикробни свойства, заради които действа като антибиотик.

Тя е отлична добавка за спортисти, тъй като предотвратява натрупването на млечна киселина в мускулите по време на и след тренировка, поради което ускорява възстановяването и предотвратява появата на изтощение.

А знаете ли, че? Скорошни открития:

Доказано е, че гуараната действа като аналгетик.

Изследванията показват, че редовната консумация на гуарана може да предотврати появата на тревожност. Тя може да се консумира и от хора, които вече страдат от тревожност, тъй като се смята, че намалява наличието или усещането за страх.