Статии и енциклопедии

Гравиола (Annona muricata)

Гравиола (Annona muricata)

Гравиола (Annona muricata)

Гравиолата притежава много от свойствата, необходими за стимулиране на имунната система. Съдържащите се в нея вещества унищожават свободните радикали и осигуряват оптимално функциониране на имунната система. Тъй като е богата на фибри, тя може да помогне и за облекчаване на храносмилателните проблеми. Научете повече за гравиолата и прочетете пълното описание...

Описание

Гравиола 

Латинско наименование:  

Annona muricata

Използваема част: 

Всички части на растението, с изключение на семената

Други наименования: 

Soursop

 

Обща характеристика и история: 

Гравиолата е бързо растящо, малко, вечнозелено дърво, което може да достигне до седем метра височина. Точният произход на растението е неизвестен, но е известно, че вирее в тропическите райони на Америка. За да расте и да се развива, то се нуждае от висока влажност и сравнително топли зими. Температури под 5 °C могат да повредят листата и клоните му, а температури под 3 °C могат да бъдат фатални за дървото. Вкусът на плода се описва от много хора като комбинация от ягода и ананас, а също така е известен със своята кремообразна текстура, напомняща банан или кокос.

Плодът има дълга история на медицинска употреба. В традиционната медицина той се използва за борба с рахита, а листата, кората и корените на растението се използват за лечение на диабет.

Приложение в диетата и употреба:  

Гравиолата може да се консумира по различни начини. Месестата сърцевина може да се консумира с лъжица или да се нареже на парчета и да се добави към салати или десерти. Друга изключително популярна напитка, приготвена от гравиола, се нарича carato в Пуерто Рико и champola в Бразилия. Богатият, кремообразен сок се получава чрез изстискване на сочната сърцевина на плода. В Индонезия суровият плод се използва като зеленчук и от него се приготвя супа. В Бразилия гравиолата може да се намери и в малко по-малко здравословен вариант, където се приготвя панирана или пържена.

  

Приложение за медицински цели: 

Гравиолата притежава много от свойствата, необходими за стимулиране на имунната система. Съдържащите се в нея вещества унищожават свободните радикали и осигуряват оптимално функциониране на имунната система. Тъй като е богата на фибри, тя може да помогне и за облекчаване на храносмилателните проблеми. Редовната консумация на гравиола предотвратява запек и хемороиди.

Консумирането на месестата част на гравиолата ни дава енергия и сили за физически упражнения. Тъй като е богата на калций и фосфор, тя спомага за укрепване на костите и предотвратяване на остеопорозата, увреждане на нервите и по-добро здраве на сърцето.

Екстрактът от листата на гравиола може да помогне за облекчаване на болките в гърба и за лечение на подагра.

Предотвратява инфекциите, като потиска развитието на вируси, бактерии и паразити.

 

А знаете ли, че? Скорошни открития:

Хранителните добавки на основата на екстракт от гравиола днес се използват за облекчаване на симптомите на рака при пациенти.  Пациентите трябва да разберат, че билковите добавки не са заместители на традиционното лечение на пациенти с рак. Гравиолата може да се използва и за намаляване на страничните ефекти от лечението с химиотерапия.