Статии и енциклопедии

Глюкоманан

Глюкоманан

Глюкоманан

Глюкомананът има забележителната способност да абсорбира вода и е една от най-вискозните хранителни фибри. Той поглъща толкова много течност, че ако изпразните капсула глюкоманан в малка чаша вода, цялото "нещо" се превръща в гел. Научете повече за глюкоманана и прочетете пълното описание...

Описание

Глюкоманан

Латинско наименование:  

/

Използваема част: 

Корен

Други наименования: 

/

 

Обща характеристика и история: 

Глюкомананът е естествена водоразтворима фибра, извлечена от растение, наречено коняк (Amorphophallus konjac). Продава се като хранителна добавка и като адитив за храни - емулгатор и сгъстител, етикетиран с Е-номер 425-II. Глюкомананът има забележителна способност да абсорбира вода и е една от най-вискозните диетични фибри. Той абсорбира толкова много течност, че ако изпразните капсула глюкоманан в малка чаша вода, цялото "нещо" се превръща в гел.

Той се използва от хората в Източна Азия от хиляди години - част е от тяхната диета, но е и много важна част от традиционната им медицина. Местното население на Китай е използвало коняк за лечение на астма, болки в гърдите, кашлица, херния, изгаряния и различни кожни заболявания.

Китайците са първите, които са го използвали като средство за лечение. Лечебните му свойства са описани за първи път през династията Западна Хан. Смятало се е, че глюкомананът има лечебни свойства благодарение на съдържанието си на серотонин, а листата му са използвани като репелент за отблъскване на различни видове насекоми.

Приложение в диетата и употреба: 

Екстрактът от растението коняк се използва и при приготвянето на храни като желиращ агент. Предлага се под формата на брашно.

Глюкомананът на прах може да се добавя към любимата ви напитка или храна три пъти дневно, преди всяко хранене. Може да се добавя и към овесени ядки, кисело мляко и сосове.

Ширатаки юфка, съдържаща глюкоманан, също е много добре позната. Нудлите се варят и се сервират със сос и зеленчуци.

В магазините за здравословни храни могат да се намерят и дъвки на основата на глюкоманан.

 

Приложение за медицински цели: 

Тъй като може да абсорбира толкова много вода и да образува гел, той ни позволява да останем сити за по-дълго време след хранене. Това означава, че можем да ядем по-малко, но да се чувстваме сити за по-дълго време. Този ефект може да се използва за здравословно намаляване на теглото.

Освен това има ефект върху храносмилането, което подобрява цялостното благосъстояние. Има влияние и върху увеличаването на полезните бактерии в червата.

Понижава нивата на триглицеридите, общия холестерол и LDL или лошия холестерол, без да засяга добрия холестерол.

 

А знаете ли, че? Скорошни открития:

Някои ранни изследвания показват, че глюкомананът може да подобри кръвното налягане при хора с високо кръвно налягане. В проучването са участвали 63 мъже. Прилагането на глюкоманан понижило кръвното им налягане средно с 2,5 %.

Глюкомананът може да се използва и за подобряване на рецепти като здравословен сгъстител, като ни помага да създаваме по-нискокалорични и нискомаслени храни и десерти, които имат голямо въздействие върху цялостното здраве.