Червен кантарион (Centaurium minus)
Кантарионът подпомага забавянето на менструацията и облекчава спазмите, както и намалява риска от бо..
Този уебсайт използва бисквитки, за удобство на потребителите и за предоставяне на съдържание. Някои от тях са нужни за правилното функциониране на сайта, а други не са задължителни. Повече информация
Редовната консумация на ванилия може да намали нивата на лошия холестерол в организма. В резултат на това се намалява и рискът от сърдечносъдови заболявания, тъй като холестеролът може да доведе до атеросклероза и образуване на кръвни съсиреци. Научете повече за ванилията и прочетете пълното описание...
Описание
Латинско наименование:
Vanilla planifolia
Използваема част:
Стръка
Други наименования:
/
Обща характеристика и история:
Ванилия е наименованието на шушулката на растение от рода Vanilla, което произхожда от Мексико. Съществуват няколко вида ванилови растения, но днес в света се отглеждат основно три вида. Това са V. planifolia, която се отглежда в Мадагаскар, Реюнион и други тропически райони покрай Индийския океан, V. tahitensis, която се отглежда покрай южната част на Тихия океан, и V. pompona, която се среща в Централна и Южна Америка и Индия. Това е втората най-скъпа подправка в света (на първо място е шафранът).
Популярно е мнението, че народът тотонако, обитавал източното крайбрежие на Мексико, е първият, който е култивирал ванилията. Според митологията на тотонако тропическата ванилия се е родила, когато принцеса Ксанат, на която баща ѝ забранил да се омъжи за простосмъртен, избягала в гората с любимия си. И двамата били хванати и обезглавени. Когато кръвта им докоснала земята, от нея израснало първото тропическо растение ванилия.
До средата на XIX в. Мексико е основният производител на ванилия. През 1819 г. френски предприемачи изпращат ванилия на Реюнион и Мавриций с надеждата да започнат производство на ванилия там. След като Едмон Албиус открива как да опрашва цветовете бързо и ръчно, ванилията започва да процъфтява.
Приложение в диетата и употреба:
Ванилията може да се използва в кулинарията под три форми: като екстракт, на прах и като шушулка.
Ароматизирането на храни с ванилия може да се постигне чрез добавяне на екстракт от ванилия или чрез варене на ванилови шушулки. Натуралната ванилия придава на храната (особено на десертите) характерния жълтеникав цвят и силен ароматен вкус. Основната употреба на ванилията е при приготвянето на ванилов сладолед.
Често се използва за подобряване на вкуса на карамела и кремообразното кафе.
В козметичната индустрия ванилията се използва като ароматизатор за много козметични продукти, с изключение на използването ѝ в парфюми.
Приложение за медицински цели:
Редовната консумация на ванилия може да намали нивата на лошия холестерол в организма. В резултат на това се намалява и рискът от сърдечносъдови заболявания, тъй като холестеролът може да доведе до атеросклероза и образуване на кръвни съсиреци.
От векове ванилията се използва за предотвратяване на възпаления в организма. Тя е ефективно средство за лечение на възпаление на черния дроб, а също така помага за облекчаване на симптомите на артрит, подагра и други възпалителни заболявания.
Заради многобройните си лечебни ефекти върху кожата и косата тя често се включва в продуктите за грижа за кожата и косата.
Действа антибактериално, затова може да се използва и за подпомагане на лечението на акне.
А знаете ли, че? Скорошни открития:
Ванилията в ароматерапията има пряко въздействие върху мозъка, като осигурява усещане за спокойствие и намалява стреса.
Кантарионът подпомага забавянето на менструацията и облекчава спазмите, както и намалява риска от бо..
Мащерката се използва най-често за облекчаване на дразнеща кашлица, болки в гърлото и бронхит, но мо..
Понеделник - четвъртък 8.00 - 16.00 ч
Петък 8.00 - 14.00 ч
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.