Статии и енциклопедии

Розмарин (Rosmarinus officinalis)

Розмарин (Rosmarinus officinalis)

Розмарин (Rosmarinus officinalis)

Розмаринът е отлично средство за облекчаване на лошото храносмилане, като облекчава подуването на корема и спазмите в червата. Той стимулира отделянето на урина и жлъчния поток. Научете повече за розмарина и прочетете пълното описание...

Описание

Розмарин 

Латинско наименование:  

Rosmarinus officinalis

Използваема част: 

Листата

Други наименования: 

/

 

Обща характеристика и история: 

Розмаринът е вечнозелен храст от семейство двусемеделни Lamiaceae. Той може да достигне до два метра височина. Разпознава се по ароматните си кожести листа с дължина 2-4 см и по цветовете, които могат да бъдат бели или нежносини. Името розмарин идва от латински и се превежда като "морска роса". Понякога се нарича и антос, което на старогръцки означава "цвете". Растението произхожда от Средиземноморието и Азия. То е изключително устойчиво, като може да преживее дори силен недостиг на вода за дълъг период от време. В умерения климат цъфти през пролетта и лятото, но в топлия климат може да цъфти през цялото време. Има склонност да цъфти извън обичайния сезон на цъфтеж (също така в началото на декември и средата на февруари).

Розмаринът има доста разнообразна и интересна история на употреба. Историята му е изпълнена с истории и легенди, често свързвани с вещици. Плиний и Гален също пишат за него. През 30-те години на ХХ век започва да се отглежда в Испания, където става популярна подправка за солени ястия. Венецът, изплетен от розмарин, се превръща в символ на вярност, любов, трайно приятелство и напомняне за живота, който жената е имала преди брака.

Приложение в диетата и употреба: 

Розмаринът е една от най-почитаните средиземноморски подправки, която се цени и като лечебно растение. Той се използва широко в хранително-вкусовата промишленост като консервант за месо и мазнини.

Чаят от розмарин се приготвя чрез накисване на 4 грама листа от розмарин в 15-минутна запарка. Той може да се пие ежедневно до половин литър, за предпочитане преди хранене.

Маслото от розмарин е отлично средство за облекчаване на болката. За тази цел розмаринът трябва да се покрие със студено пресован зехтин и да се остави да престои на слънце за около 6 седмици. Прецедете го и го съхранявайте на тъмно място.

 

Приложение за медицински цели: 

Розмаринът е отлично средство за облекчаване на лошото храносмилане, като облекчава подуването на корема и спазмите в червата. Той стимулира отделянето на урина и жлъчния поток.

Розмаринът може да помогне и при проблеми с кожата и скалпа - той облекчава сухия, сърбящ скалп и стимулира обновяването на косата. Лекува кожни заболявания.

Помага за поддържане на бодростта на ума, затова е отлично средство за подобряване на паметта.

Като компрес може да помогне за облекчаване на болката при навяхвания и разтягания, а също така облекчава мускулни болки и ишиас.

Подобрява притока на кръв - разширява кръвоносните съдове и помага за повишаване на ниското кръвно налягане.

А знаете ли, че? Скорошни открития:

Вана с розмарин, градински чай и дъбова кора може да помогне за премахването на досадния целулит.