Статии и енциклопедии

Ревен (Rheum altaicum)

Ревен (Rheum altaicum)

Ревен (Rheum altaicum)

Ревенът съдържа много малко мазнини и холестерол, така че не представлява риск за здравето на сърдечносъдовата система. Той може да повиши нивата на добрия холестерол, тъй като съдържа диетични фибри. Научете повече за ревена и прочетете пълното описание...

Описание

Ревен

Латинско наименование:  

Rheum altaicum

Използваема част: 

Корените, стъблото

Други наименования: 

/

Обща характеристика и история: 

Ревенът е растение, което принадлежи към семейство Лападови. Родът съдържа около 60 многогодишни растения, всички от които имат триъгълни листа с дълги, месести стъбла. Цветовете са малки, зеленикавобели или червеникаво-розови и са събрани в големи, сложни, листни съцветия. Много сортове ревен са опитомени като лечебни растения и за хранителни цели. Докато листата са отровни, корените и стъблата се използват главно за храна и лекарства. Ревенът има вертикално растящо стъбло и месести корени.

Ревенът е много старо растение. Използването му за медицински и градинарски цели е регистрирано още в древен Китай.

Най-ранните сведения датират от 2700 г. пр.н.е. в Китай, където ревенът е бил отглеждан за медицински цели. Император Wu от династията Лян (Кралство: 557-579 г.) също го използва за лечение на треска, но едва след употребата му предупреждава, че ревенът трябва да се използва пестеливо и разумно, тъй като е много силно действащо растение.

 

Приложение в диетата и употреба: 

Използването на ревен в диетата е доста широко разпространено. Най-често се използва за приготвяне на различни обвивки и компоти, но е отличен и в комбинация с различни плодове (ябълка). За тази цел се използват стъблата на ревена. Коренът се използва главно за приготвяне на лечебни средства.

Той може да се консумира до средата на юни, тъй като след това съдържа твърде много оксалова киселина. Може да се използва отново през септември и октомври.

Ако искате да използвате ревена през цялата година, можете да замразите стъблата.

 

Приложение за медицински цели: 

Ревенът съдържа много малко мазнини и холестерол, така че не представлява риск за здравето на сърдечносъдовата система. Той може да повиши нивата на добрия холестерол, тъй като съдържа диетични фибри. Голямото количество антиоксиданти в ревена предпазва свободните радикали от причиняване на сърдечносъдови заболявания.

Храносмилателната система играе важна роля за поддържане на цялостното благосъстояние, затова е важно да я поддържаме здрава и регулирана. Голямото количество диетични фибри, които се съдържат в ревена, могат да осигурят гладко и редовно движение на червата, като спомагат за подобряване на храносмилането. Традиционно се използва като средство за борба със запека. Напоследък е установено, че като облекчава запека и други храносмилателни проблеми, може да предотврати появата на по-сериозни стомашно-чревни разстройства, включително подуване на корема, спазми и дори колоректален рак.

А знаете ли, че? Скорошни открития:

Най-важният витамин в ревена е витамин К, който играе важна роля за заздравяването на мозъка и невроните. Той може да предотврати окисляването на мозъчните клетки и да стимулира когнитивната активност, като по този начин помага и за предотвратяване на появата на болестта на Алцхаймер.