Статии и енциклопедии

Риган (Origanum vulgarum)

Риган (Origanum vulgarum)

Риган (Origanum vulgarum)

Добавянето на риган към ежедневната ни диета може да подобри имунната функция и да ни предпази от т.нар. тихи убийци. Научете повече за ригана и прочетете пълното описание...

Описание

Риган

Латинско наименование:  

Origanum vulgarum

Използваема част: 

Надземните части на растението

Други наименования: 

/

Обща характеристика и история: 

Риганът е цъфтящо многогодишно растение от семейство Устноцветни. То може да достигне височина от 20 до 50 см и може да бъде разпознато по срещуположните си листа и лилавите цветове. Надземните части на растението имат малки власинки по повърхността си, а стъблото е червеникаво на цвят. Среща се предимно в по-топъл климат, но може да се отглежда и като подправка в домашните градини. През годините хората са създали различни видове риган, които се различават по вкус. Те могат да бъдат остри, леко люти и дори сладки. Растението цъфти през лятото, от средата на юли до септември. За медицински цели се събират всички надземни части на ригана, които след това се изсушават.

Риганът произхожда от Гърция. Гърците са вярвали, че растението е създадено от богинята Афродита като символ на радостта. Думата "риган" произлиза от гръцките думи "орос" (планина) и "ганос" (радост). Гърците са последвани от римляните, които много харесват вкуса на ригана.

През Средновековието растението е използвано предимно с лечебна цел - смятало се е, че дъвченето на листа от риган лекува ревматизъм, зъбобол, лошо храносмилане и кашлица.

 

Приложение в диетата и употреба: 

Риганът се използва най-често в италианската кухня. Той е основна съставка на доматените сосове и пицата, на зеленчуковите ястия, а също така се използва за придаване на аромат на ястията на скара. Той е и отличен заместител на майораната и мащерката.

За облекчаване на здравословни проблеми от растението може да се направи чай, като 3 чаени лъжички риган се залеят с чаша вряла вода и се оставят да се запарят за 15 минути. Изолзва се и за парните бани.

 

Приложение за медицински цели: 

Риганът съдържа антиоксидантни съединения, които намаляват оксидативния стрес в организма. Свободните радикали са разрушителни странични продукти на клетъчния метаболизъм, които могат да доведат до рак и много хронични заболявания. Добавянето на риган към ежедневната ни диета може да подобри имунната функция и да ни предпази от т.нар. тихи убийци.

Той има и антибактериални свойства, които могат да ни защитят от голям брой бактерии, които инфектират кожата, червата и други органни системи. Той увеличава производството на бели кръвни клетки и стимулира метаболизма.

Съдържа омега-3 мастни киселини, които подобряват здравето на сърцето и предотвратяват риска от атеросклероза, инфаркти и инсулти.

А знаете ли, че? Скорошни открития:

Ориганът съдържа и фибри, които имат положителен ефект върху храносмилателната система. Тя стимулира перисталтичното движение, което придвижва храната през храносмилателния тракт и улеснява изхвърлянето на изпражненията. Ако искаме да поддържаме здравето на червата си, включването на риган в диетата ни определено е правилният начин!