Статии и енциклопедии

Пшеница (Triticum)

Пшеница (Triticum)

Пшеница (Triticum)

Наситените мазнини и трансмазнините увеличават вероятността от сърдечносъдови заболявания, докато омега-3 мазнините намаляват риска от сърдечносъдови заболявания. Научете повече за пшеницата и прочетете пълното описание...

Описание

Пшеница

Латинско наименование:  

Triticum

Използваема част: 

Класовете (зърната)

Други наименования: 

/

 

Обща характеристика и история: 

Пшеницата е културно растение, което може да достигне височина до 1,5 метра. Тя се класифицира като член на семейство тревисти и е едно от най-старите култивирани растения в света с широк спектър от приложения. Съществуват 27 различни сорта пшеница. Пшеничните класове узряват през юли или август, а зърната се изваждат от класовете и се използват в кулинарията.

Обикновената пшеница първоначално е била опитомена в Западна Азия в началото на холоцена и оттам се е разпространила в Северна Африка, Европа и Източна Азия в праисторически времена. За пръв път достига Северна Америка с испанските мисии през XVI в. и се превръща в основен износител на пшенично зърно през 70-те години на XIX в. В световен мащаб пшеницата се е доказала като добре адаптирано растение, замествайки много други видове пшеница, ечемик и ръж, които някога са били широко използвани за производство на хляб, особено в Европа.

Предполага се, че преди 12 000 години пшеницата е била позната и използвана в планинския район Карачадаг, но е била позната само дива пшеница.

 

Приложение в диетата и употреба: 

Пшеничните зърна могат да се използват за производство на брашно за печене на хляб. Друга често срещана употреба е приготвянето на масло от пшеничен зародиш, което може да се използва за лечение на много неразположения и симптоми на заболявания.

Пшеничният зародиш може да се използва и за приготвяне на компреси, които могат да помогнат за облекчаване на болката в различни части на тялото.

Приложение за медицински цели: 

Пшеницата има естествена способност за намаляване на телесното тегло, така че може да се използва, за да ви помогне да отслабнете по здравословен начин. Жените, които са консумирали пълнозърнести продукти за продължителни периоди от време, са постигнали значително по-голяма загуба на тегло в сравнение с други хора.

Наситените мазнини и трансмазнините увеличават вероятността от сърдечносъдови заболявания, докато омега-3 мазнините намаляват риска от сърдечносъдови заболявания. Зърнените храни като пшеницата са изключително ефективни за пациенти с метаболитни нарушения. Често срещаните видове метаболитни синдроми включват висцерално затлъстяване, известно още като "крушовидно" тяло, високи нива на триглицеридите, ниски нива на защитния HDL холестерол и високо кръвно налягане. Пшеницата ни предпазва от всички тези проблеми.

Богата е на магнезий - минерал, който действа като кофактор за повече от 300 ензима. Тези ензими участват във функционалното използване на инсулина и секрецията на глюкоза в организма. Редовната употреба на пшеница насърчава здравословния контрол на кръвната захар. Хората, страдащи от диабет, могат да поддържат нивата на захарта си под контрол, като заменят ориза с пшеница в диетата си.

 

А знаете ли, че? Скорошни открития:

Пшеницата съдържа лигнани - фитонутриенти, които действат като хормони. Лигнаните често заемат хормоналните рецептори на тялото ни, като по този начин намаляват някои рискови фактори за рак на дебелото черво.