Статии и енциклопедии

Черен пипер (Piper nigrum)

Черен пипер (Piper nigrum)

Черен пипер (Piper nigrum)

Външният слой на черния пипер помага за разграждането на мастните клетки, така че консумирането на храни с черен пипер е чудесен начин за естествено намаляване на излишните килограми. Научете повече за пипера и прочетете пълното описание...

Описание

Черен пипер

Латинско наименование:  

Piper nigrum

Използваема част: 

Плода

Други наименования: 

/

 

Обща характеристика и история: 

Пиперът е растение, чийто едноименен плод се използва в кулинарията като подправка. Това е увивно растение, което може да достигне до 10 метра височина. Класифицирано е в семейство Пиперови. Свежият и зрял плод е с диаметър около 5 милиметра, тъмночервен на цвят и съдържа едно семе. За кулинарна употреба плодовете трябва да се изсушат. Те могат да бъдат черни, червени или бели.

Черният пипер произхожда от Южна Индия, където се отглежда в големи мащаби. Понастоящем Виетнам е най-големият производител и износител на черен пипер в света, като към 2013 г. на него се падат 34 % от световното производство на пипер.

Сушеният пипер се използва от древността като лекарство и за придаване на аромат на ястия. Той е една от най-разпространените подправки, използвани във всички кухни по света. Пикантността на пипера се дължи на съдържанието на пиперин, който не трябва да се бърка с капсаицина (съдържащ се в червения пипер и лютите чушки).

Черният пипер е бил познат в Гърция още през IV в. пр.н.е., въпреки че е бил необичайна и скъпа подправка, която са можели да си позволят само най-богатите.

Приложение в диетата и употреба: 

Пиперът може да се използва в цял вид, в сушени зърна или смлян. Той може да се добавя към солени ястия, поради което солта и пиперът често се предлагат с основното ястие. Може да се използва за подправяне на супи, месо, сосове, бобови култури, картофени ястия, пържени яйца и много други ястия.

 

Приложение за медицински цели:  

Пиперът увеличава секрецията на солна киселина в стомаха, което улеснява храносмилането. Правилното храносмилане е от съществено значение за предотвратяване на диария, запек и колики. Пиперът също така помага за предотвратяване на образуването на газове в червата и може да стимулира изпотяването и уринирането, които извеждат токсините от организма. Външният слой на черния пипер помага за разграждането на мастните клетки, така че консумирането на храни с черен пипер е чудесен начин за естествено сваляне на излишните килограми. След като мастните клетки се разградят на съставните си части, те лесно се обработват от организма и се използват за други, по-здравословни процеси и ензимни реакции.

Пиперът помага за лечението на витилиго - кожно заболяване, при което определени участъци от кожата губят нормалната си пигментация и побеляват. Според изследователи от Лондон съдържанието на пиперин в пипера може да стимулира кожата да произвежда пигмент.

 

А знаете ли, че? Скорошни открития:

Антиоксидантите могат да предотвратят или поправят уврежданията, причинени от свободните радикали, като помагат на организма да предотврати рак, сърдечносъдови заболявания и чернодробни проблеми. Свободните радикали са странични продукти на клетъчния метаболизъм, които атакуват здравите клетки и предизвикват мутация на тяхната ДНК в ракови клетки. Антиоксиданти като черния пипер неутрализират тези вредни вещества и предпазват организма ни от много заболявания, включително от преждевременно стареене.