Статии и енциклопедии

Орех (Juglans regia)

Орех (Juglans regia)

Орех (Juglans regia)

Орехите намаляват риска от развитие на рак на простатата и на гърдата. Неотдавнашно проучване установи, че редовната консумация на орехи намалява растежа на рака на простатата с 30-40%. Научете повече за орехите и прочетете пълното описание...

Описание

Орех

Латинско наименование:  

Juglans regia

Използваема част: 

Листа, ядка и кора

Други наименования: 

/

Обща характеристика и история:  

Орехът е широколистно дърво от семейство орехови, което може да достигне височина до 35 метра. Диаметърът на ствола може да достигне два метра. Той може да бъде разпознат по спираловидно разположените си листа, които са съставени от по-малки листенца. Цветът на листата отначало е червеникав, но в зряла възраст става зелен. Плодовете са наречени по същия начин като дървото. Външната част на плода е зелена, като през есента става кафява, а централната част се втвърдява. Кората на ореха е гладка, маслиненокафява на цвят. Това е доста взискателен растителен вид, който изисква слънчево място, за да се развива добре.

Орехите имат богата история, датираща от няколко хиляди години. Те са най-старият известен "дървесен" източник на храна за човека. Римляните са наричали ореха "кралският жълъд на Юпитер".

Смята се, че английските орехи произхождат от древна Персия и са използвани главно за търговия. Английските морски търговци са доставяли орехи в пристанищата по целия свят.

Смята се, че първото култивиране на орехите е започнало във Вавилон (днешен Ирак), но при археологически разкопки в неолитни обекти в Югозападна Франция са открити печени орехови черупки, което предполага, че орехите са започнали да се консумират в Европа преди поне 8000 години.

Приложение в диетата и употреба: 

За лечение на различни здравословни проблеми може да се приготви чай, като две чаени лъжички изсушени листа се залеят с чаша вода, кипнат и се оставят да киснат няколко минути. Често срещан начин за употреба е да се направи настойка от листата на ореха или от външната зелена кора. В Европа често се произвеждат и орехова ракия, ликьор и мед.

Те могат да се консумират за закуска, тъй като са богат източник на енергия. Орехите са традиционна съставка в италианската и гръцката кухня и лесно могат да се включат в различни ястия.

Приложение за медицински цели: 

Орехите съдържат киселината L-аргинин, която може да подобри здравословното състояние на хората със сърдечносъдови заболявания и също така намалява риска от сърдечносъдови заболявания.

Добавянето на орехи към ежедневната ни диета може да ни помогне да поддържаме идеално телесно тегло и да подобрим репродуктивното здраве при мъжете.

Орехите съдържат невропротективни съединения, включително витамин Е, фолат, мелатонин и омега-3 мастни киселини. Изследванията показват, че редовната консумация на орехи може да подпомогне здравето на мозъка, а при по-младите хора се смята, че орехите подпомагат мисловната функция.

Полезните мазнини в орехите могат да намалят симптомите на диабета.

А знаете ли, че? Скорошни открития:

Орехите намаляват риска от развитие на рак на простатата и на гърдата. Неотдавнашно проучване установи, че редовната консумация на орехи намалява растежа на рака на простатата с 30-40%.