Статии и енциклопедии

Моринга (Moringa oleifera)

Моринга (Moringa oleifera)

Моринга (Moringa oleifera)

Морингата е богат източник на витамини, минерали и аминокиселини. Тя съдържа високо съдържание на витамини А, С и Е, както и калций, калий и протеини. Научете повече за морингата и прочетете пълното описание...

Описание

Моринга

Наименование на растението: 

Моринга

Латинско наименование:  

Moringa oleifera

Използваема част: 

Листа, кора, корени, семена

Други наименования: 

/

 

Обща характеристика и история: 

Moringa oleifera е най-разпространеният култивиран вид от род Moringa, който е единственият род от семейство Moringaceae. Това е бързо растящо, изключително устойчиво на суша дърво, което произхожда от южните склонове на Хималаите в Северозападна Индия. Често се отглежда в тропически и субтропически райони, където листата и младите шушулки се използват като зеленчук. Може да се използва за пречистване на вода и миене, а понякога и в билковата медицина.

Растението е широколистно листопадно дърво, което може да достигне до 12 метра височина, а диаметърът на ствола му е до 45 сантиметра. Кората е бяла или сива на цвят. Младите издънки са лилави. Има крехки клони и перисти листа. Цветовете са жълтеникаво-бели и излъчват специфичен аромат. Цъфти между април и юни.

Африканците наричат морингата "Nebedaye", което означава "никога да не умре". В Египет тя се използва за защита на кожата заради изключително сухия климат в пустинята. Повечето от лечебните свойства на морингата са открити от гърците, които представят растението и на римляните. Те го използват за приготвяне на козметика и парфюми.

Приложение в диетата и употреба: 

Морингата може да се използва по много различни начини. Тя може да се консервира, но може да се използват и пресни листа. Тя се съчетава добре с къри, маково семе, горчица, кокос и може да се добавя към месни ястия.

Младите листа могат да се добавят към скариди, да се използват за приготвяне на супа, да се добавят към зеленчукови миксове и да се използват за гарниране на зеленчукови ястия и салати. Често се използва в комбинация с кориандър.

На някои места листата се пържат и се консумират в комбинация с ориз. Зелените шушулки, листата и цветовете се използват в различни тайландски ястия.

Кората, сокът, корените, листата, семената и цветовете се използват в традиционната медицина.

 

Приложение за медицински цели: 

Морингата е богат източник на витамини, минерали и аминокиселини. Тя съдържа високо съдържание на витамини А, С и Е, както и калций, калий и протеини.

Моринга съдържа антиоксиданти, наречени флавоноиди и полифеноли, както и аскорбинова киселина в листата, цветовете и семената. Това означава, че тя предотвратява уврежданията, причинени от свободните радикали в клетките на различните органи в тялото, и поддържа клетките здрави.

Възпалението може да доведе до хронични заболявания като диабет, респираторни заболявания, сърдечносъдови заболявания, артрит и затлъстяване. Моринга намалява възпалението, като потиска възпалителните ензими и протеини в организма.

А знаете ли, че? Скорошни открития:

Подобрява мозъчната функция благодарение на високото съдържание на витамини Е и С. Той също така е в състояние да нормализира нивата на невротрансмитерите серотонин, допамин и норадреналин в мозъка, които играят ключова роля за паметта, настроението и нормалната функция на органите.