Малини (Rubus idaeus)
Малините са богати на фибри и манган. Те забавят процеса на храносмилане, така че оставаме сити за п..
Този уебсайт използва бисквитки, за удобство на потребителите и за предоставяне на съдържание. Някои от тях са нужни за правилното функциониране на сайта, а други не са задължителни. Повече информация
Мандарините са отличен източник на витамин С, фолиева киселина и бета-каротин. Те съдържат също калий, магнезий и витамини В1, В2 и В3. Една средно голяма мандарина (70 грама) съдържа 1,5 грама фибри. Научете повече за мандарините и прочетете пълното описание...
Описание
Наименование на растението:
Мандарини
Латинско наименование:
Citrus reticulata
Използваема част:
Плода
Други наименования:
/
Обща характеристика и история:
Мандарината е плодът на мандариновото дърво от род Citrus и семейство Rutaceae. Плодът прилича изключително много на портокал, но е по-малък, по-малко закръглен и с различен вкус. Мандарината е по-слабо кисела и има по-изразен вкус. Зрялата мандарина е мека и доста тежка за размера си. Тя има тънка оранжева кора, под която има бял и много горчив слой. Берат се от есента до пролетта.
Мандарините имат дълга и интересна история. Името им идва от град Танжер в северната част на Мароко, на западния вход на Гибралтарския проток, откъдето през XIX в. мандарините са били превозвани за Европа и Флорида. Преди това те са били отглеждани в Китай и Япония в продължение на повече от 3000 години. Те са популярни в италианското Средиземноморие.
Съществуват много сортове, които са хибриди с мандарината. Един от тях е кръстоска между мандарина и грейпфрут, а има и кръстоски между мандарини и портокали. Мандарините традиционно се добавят към подаръците в коледните чорапи.
Приложение в диетата и употреба:
Мандарините най-често се обелват, парченцата се разделят и консумират. Пресните плодове се използват и в салати, десерти и основни ястия. Кората се използва прясна или изсушена като подправка или за овкусяване на сладкиши и напитки. Те са отлични в комбинация с шоколад и се употребяват и за производство на етерично масло.
Мандарините са отличен източник на витамин С, фолиева киселина и бета-каротин. Те съдържат също калий, магнезий и витамини В1, В2 и В3. Една средно голяма мандарина (70 грама) съдържа 1,5 грама фибри.
Приложение за медицински цели:
Мандарините са отличен източник на витамини и антиоксиданти, които предотвратяват възпаленията в организма. Те са подходящи за борба с кожни заболявания и артрит и могат да се използват за лечение на леки порязвания и рани. Подпомагат усвояването на желязото от храната.
Мандарините се състоят от фибри като пектин и хемицелулоза, които ограничават усвояването на холестерола в червата, като намаляват риска от затлъстяване.
Хранителните влакна в мандарините подобряват храносмилането и могат да предотвратят появата на много хронични заболявания като рак и сърдечни болести.
Етеричното масло от мандарина помага за облекчаване на стомашни проблеми като метеоризъм и спомага за освобождаване на излишните газове от организма. Етеричното масло може да се използва за лечение на стомашни рани и за успокояване на възпаления.
А знаете ли, че? Скорошни открития:
Спазмите могат да бъдат леки или тежки и могат да причинят много усложнения. Те могат да засегнат дихателната, храносмилателната и нервната система и да причинят затруднения в дишането. Етеричното масло от мандарина е ефективно спазмолитично средство, което помага за облекчаване на спазмите.
Малините са богати на фибри и манган. Те забавят процеса на храносмилане, така че оставаме сити за п..
Маката е богат източник на витамини, минерали, ензими и аминокиселини. Отдавна се използва за стимул..
Понеделник - четвъртък 8.00 - 16.00 ч
Петък 8.00 - 14.00 ч
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.