Статии и енциклопедии

Малини (Rubus idaeus)

Малини (Rubus idaeus)

Малини (Rubus idaeus)

Малините са богати на фибри и манган. Те забавят процеса на храносмилане, така че оставаме сити за по-дълго време. Манганът (микроелемент) поддържа висока скорост на метаболизма и по този начин изгаря мазнините. Научете повече за малините и прочетете пълното описание...

Описание

Малини 

Наименование на растението: 

Малини 

Латинско наименование:  

Rubus idaeus

Използваема част: 

Плода

Други наименования: 

/

 

Обща характеристика и история: 

Малините са ядливите плодове от рода на къпините, които се отнасят към семейство Розови. Те растат на храст, наречен малинов храст. Плодовете се разпознават по лилаво-червения си цвят и узряват през летните месеци. Храстът има малки, едва забележими трънчета по повърхността на клоните. Общоизвестно е, че по-сладките плодове се получават от растения, които растат на места с много слънчева светлина. В семейството на малините има два основни вида: червени малини и черни малини, но има и лилави малини, които са кръстоска между червени, черни и жълти малини.

Смята се, че те произхождат от Източна Азия. Археологическите данни сочат, че малините са били консумирани още през палеолита. Плодовете са били редовна част от хранителния режим, въпреки че по това време не са били култивирани. В гръцката митология малините се свързват с плодородието. Историите разказват, че първоначално плодът бил бял, но когато домакинята на Зевс Ида докоснала трън от малиново дърво, малините станали червени. Научното наименование на червените малини, Rubus idaeus, се превежда като "малините на Ида".

Приложение в диетата и употреба: 

Малините се продават както пресни, така и замразени. Могат да се приготвят на пюре, сок или да се изсушат. Те са много деликатни и не е препоръчително да се мият, тъй като могат да бъдат смачкани от силната водна струя. Могат да се сервират като десерт, със сметана, сладолед или да се добавят към плодова купчина. Често се използват в конфитюри и сладкиши, а сосовете не правят изключение.

Малиновите листа могат да се използват пресни или изсушени за приготвяне на билков чай.

Приложение за медицински цели: 

Малините са богати на фибри и манган. Те забавят процеса на храносмилане, така че оставаме сити за по-дълго време. Манганът (микроелемент) поддържа високата скорост на метаболизма и по този начин изгаря мазнините. Ако търсите вкусен и ефективен начин да свалите излишните килограми, малините са най-добрият естествен избор.

Малините действат магически върху бръчките. От тях може да се направи маска за лице. Те също така предпазват кожата от слънчевите лъчи. Антиоксидантите в малините намаляват старческите петна и обезцветяването на кожата. Малините могат да помогнат за поддържане на младежкия и здрав вид на кожата.

Свързаната с възрастта дегенерация на макулата е състояние, при което зрението ни е засегнато. Увреждането на ретината води до загуба на зрението в центъра на зрителното поле. Малините са ефективно природно средство за предотвратяване на макулната дегенерация.

А знаете ли, че? Скорошни открития:

Като отличен антиоксидант, те могат да ни предпазят от възпаления и развитие на рак.