Мангостин (Garcinia mangostana)
Мангостинът подобрява притока на кръв през артериите, като предизвиква разширяване на кръвоносните с..
Този уебсайт използва бисквитки, за удобство на потребителите и за предоставяне на съдържание. Някои от тях са нужни за правилното функциониране на сайта, а други не са задължителни. Повече информация
Кайсиите са богати на минерали, които са необходими за здравословния растеж на костите. Калцият, фосфорът, манганът, желязото и медта играят важна роля за формирането на костите.
Описание
Наименование на растението:
Кайсия
Латинско наименование:
Prunus armeniaca
Използваема част:
Плода
Други наименования:
/
Обща характеристика и история:
Кайсиевото дърво е член на семейство Розови. Наименованието кайсия се използва както за дървото, така и за костилковия му плод. Това е малко дърво, което достига до 12 метра височина. Има гъста корона. Листата имат овална форма, дълги са 5-9 см и имат назъбен ръб. Цветовете са с бели или розови венчелистчета и се появяват в началото на пролетта. Плодовете приличат на малки праскови, жълти до оранжеви на цвят, с червеникави плодове от най-изложените на слънце страни. Повърхността му може да бъде гладка или кадифена с много къси власинки. Плодовото месо не е много сочно. Семената се намират в твърдата черупка, която се намира в кайсията.
Смята се, че произхожда от Армения, но експертите не са напълно сигурни в произхода на кайсията. Кайсиите са познати в Персия още от древността - сушените кайсии са били важна стока по персийските търговски пътища. Египтяните са приготвяли напитка, наречена amar al-Din, от сушени кайсии с добавен подсладител.
Днес отглеждането на кайсии е широко разпространено в целия свят, но, разбира се, е ограничено до частите на света с подходящ климат.
Приложение в диетата и употреба:
Кайсиите са високо ценен плод в Арабия, където се добавят към ястия с овнешко месо, кускус и плодови салати. От тях може да се прави сладко, а освен това са отлични в комбинация с някои храни. Те се съчетават чудесно с еленско месо, пилешко месо и ястия с къри.
В Европа от тях най-често се прави компот, консумират се пресни (сурови) или се използват за приготвяне на различни десерти.
Маслото, извлечено от кайсиевите ядки, също е изключително популярен продукт за грижа за кожата.
Приложение за медицински цели:
Кайсиите са богати на фибри и могат да помогнат за облекчаване на лошото храносмилане и предотвратяване на запек.
Те съдържат много минерали, които са необходими за здравословния растеж на костите. Калцият, фосфорът, манганът, желязото и медта играят важна роля за формирането на костите. Консумацията на кайсии спомага за здравословния растеж и развитие на костите, като същевременно предотвратява различни свързани с възрастта заболявания, включително остеопороза.
Кайсиите са отлично средство за защита на сърцето. Високите количества витамин С, калий и фибри допринасят за доброто здраве на сърдечносъдовата система. Витамин С предпазва сърцето от свободните радикали, калият понижава кръвното налягане, а фибрите изчистват излишния холестерол от лигавицата на артериите, като по този начин намаляват налягането върху сърцето.
А знаете ли, че? Скорошни открития:
Според редица проучвания се смята, че кайсиевите семена помагат за предотвратяване на рака.
Мангостинът подобрява притока на кръв през артериите, като предизвиква разширяване на кръвоносните с..
Мангото може да помогне за намаляване на телесните мазнини и да контролира кръвната захар. То съдърж..
Понеделник - четвъртък 8.00 - 16.00 ч
Петък 8.00 - 14.00 ч
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.