Статии и енциклопедии

Резене (Foeniculum vulgare)

Резене (Foeniculum vulgare)

Резене (Foeniculum vulgare)

Листата и стъблата на резенето са познати и използвани от древните гърци, които са ги използвали за приготвяне на чай и противоотрова при ухапване от змия. Научете повече за резенето и прочетете пълното описание...

Описание

Резене

Латинско наименование:  

Foeniculum vulgare

Използваема част: 

Цялото растение, по-специално семената, стъблата и грудките

Други наименования:  

Див копър, копрец, полски копър, аптекарски копър, морач, фенел, фенхел, сминд, лъжлив сминдух

 

Обща характеристика и история: 

Резенето е растение за подправки, което произхожда от Югозападна Азия. То се отнася към семейство Тревисти. Разпознава се по големия брой кръгли и гладки стъбла, които на върха се разклоняват в перисти листа. В края на листата са разположени характерните жълти цветове. Плодовете на резенето са цилиндрични и се състоят от 2 семена.

Растението е двугодишно и може да достигне височина до 2 метра през целия си живот.

Листата и стъблата на резенето са били познати и използвани от древните гърци, които са приготвяли чай, както и противоотрова за ухапване от змии.

Резенето има много приятен, сладък вкус и много ползи за здравето. Благодарение на богатия си състав тази средиземноморска билка днес е популярна по целия свят. Тя съдържа витамини и минерали като витамин К, витамин Е, зеанксантин, лутеин, бета-каротин, фолат, пантотенова киселина, ниацин, селен, манган, мед, цинк и фосфор.

Приложение в диетата и употреба: 

Резенето е растение за подправки, чийто вкус е подобен на анасона. Използва се като подправка в супи, маринати и салати, а също така може лесно да се добавя към месо, риба и сирена. Младите му листа са отлични за зеленчукова супа.


Най-известният кулинарен чай се приготвя от семена на резене, които се сваряват в 1/4 литър вода, оставят се за 5 минути и след това се прецеждат.

Семената и нарязаните листа и стъбла могат да се използват и за приготвяне на отвара или компрес.

Приложение за медицински цели: 

Съдържанието на витамини и минерали в резенето спомага за изграждането и поддържането на костната структура и здравина.

Нитратите в резенето могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане. Поддържането на нисък прием на натрий е от съществено значение за понижаване на кръвното налягане, но увеличаването на приема на калий също може да е важно поради значителната му роля за разширяването и свиването на кръвоносните съдове.

Съдържанието на фибри, калий, фолиева киселина, витамин С, витамин В6 и фитонутриенти в резенето подпомага здравето на сърцето.

Селенът в резенето стимулира производството на Т-клетки, което може да подобри имунния отговор на индивида към инфекции или заболявания.

Холинът е много важно и универсално хранително вещество в резенето, което подпомага съня, движението на мускулите, ученето и паметта. Той също така помага за поддържане на структурата на клетъчните мембрани, участва в предаването на нервните импулси и в усвояването на мазнините и намалява хроничните възпаления.

 

А знаете ли, че? Скорошни открития:

Естрогенът присъства естествено в резенето. Като хормон той играе основна роля в регулирането на женския репродуктивен цикъл и може да повлияе на плодовитостта. Жените в менопауза имат по-ниски нива на естроген, което е свързано с внезапно увеличаване на обиколката на корема.