Статии и енциклопедии

Азиатска круша (Pyrus pyrifolia)

Азиатска круша (Pyrus pyrifolia)

Азиатска круша (Pyrus pyrifolia)

Азиатската круша е чудесно допълнение към диетата и заради високото съдържание на фибри - всеки плод съдържа 10 грама фибри, които ни дават усещане за ситост, помагат за поддържане на здравословни нива на кръвната захар и понижават нивата на лошия холестерол. Запознайте се с азиатската круша и прочетете пълното описание...

Описание

Азиатска круша

Латинско наименование:  

Pyrus pyrifolia

Използваема част: 

Плода

Други наименования: 

/

Обща характеристика и история:  

Азиатската круша е общото наименование на сорт круши, произхождащи от Азия. Дървото е листопадно и достига височина до 3 метра. Много хора смятат, че всъщност е кръстоска между ябълка и круша, но това не е така. Днес азиатската круша се отглежда в цяла Източна Азия и в други страни като Индия, Австралия, Нова Зеландия и САЩ. В Източна Азия цветовете на дървото са символ на ранната пролет и често се срещат в градините и селските райони. Плодовете имат хрупкав, свеж и сочен вкус и са отличен източник на естествени захари. Те са с кръгла форма, с големина на топка за тенис, и имат зеленикаво-жълта външна част. Сърцевината е бяла и съдържа семената. Плодът е достъпен през цялата година.

За пръв път плодовете се появяват в Китай и Япония, а след това са пренесени в Нов Южен Уелс от китайците в средата на XIX век.

През 1983 г. в Австралия са събрани 20 тона от плодовете.

 

Приложение в диетата и употреба: 

Азиатската круша може да се консумира сурова или термично обработена, със или без кората. Преди да консумирате, отстранете ядката и семената.

Плодовете са отлични като сутрешна или следобедна закуска за ученици, за плодови салати, а също така могат да се използват в комбинация с месо и риба.

В ябълковите рецепти ябълките могат да се заменят с азиатска круша.

 

Приложение за медицински цели: 

Азиатска круша с нормален размер съдържа 116 калории, повечето от които са от въглехидрати. Приемането на въглехидрати на закуска ни дава енергията, от която се нуждаем, за да извършваме ежедневните си дейности. Глюкозата от въглехидратите стимулира мускулите, служи като източник на енергия за мозъка и червените кръвни телца и спомага за поддържането на нормална телесна температура.

Азиатска круша е чудесно допълнение към диетата и заради високото си съдържание на фибри - всеки плод съдържа 10 грама фибри, които ни дават усещане за ситост, помагат за поддържане на здравословни нива на кръвната захар и понижават нивата на лошия холестерол. Те ни предпазват от диабет тип 2 и сърдечни заболявания и могат да намалят риска от развитие на някои видове рак.

Плодовете съдържат високи нива на витамини, особено С и К, които поддържат здравето на костите. Витамин С помага за производството на колаген - протеин, който предотвратява образуването на чупливи кости.

 

А знаете ли, че? Скорошни открития:

Азиатската круша е отлично средство за укрепване на здравето на дебелото черво, тъй като редовната ѝ консумация може да предотврати развитието на рак на дебелото черво, да помогне за прочистването на храносмилателната система и да предотврати образуването на хемороиди.