Статии и енциклопедии

Морков (Daucus carota)

Морков (Daucus carota)

Морков (Daucus carota)

Витамин А и антиоксидантите предпазват кожата от увреждане от слънцето. Недостигът на витамин А може да доведе до изсушаване на кожата, косата и ноктите. Научете повече за морковите и прочетете пълното описание...

Описание

Морков 

Наименование на растението: 

Морков 

Латинско наименование:  

Daucus carota

Използваема част: 

Koren

Други наименования:  

/

Обща характеристика и история: 

Морковите са зеленчук, който може да бъде разпознат по характерния си оранжев цвят, въпреки че има и други цветови разновидности като лилаво, черно, бяло, червено и жълто. Това е опитомена форма на див корен, произхождащ от Европа и Югозападна Азия. Растението вероятно произхожда от Персия и първоначално е било култивирано за използване на листата му.

Корените съдържат големи количества алфа и бета каротин и са добър източник на витамин К и витамин В6, но убеждението, че яденето на моркови подобрява и нощното виждане, е мит, използван от британците през Втората световна война, за да заблудят врага относно военните си възможности.

Историята на морковите датира отпреди 5000 години. През вековете търговците, пътуващи през Афганистан, са събирали семена от моркови, за да ги доставят в Арабия, Африка и Азия. В началото на отглеждането на моркови е имало много сортове моркови в различни цветове - лилави, бели, черни и червени, но, изненадващо, оранжевият морков не е бил познат по това време.

Морковите са открити и в гробниците на египетските фараони. Смята се, че египтяните са познавали само лилавия сорт моркови.

 

Приложение в диетата и употреба: 

Морковите могат да се приготвят по различни начини. Те могат да се консумират сурови, но могат и да се сготвят и да се сервират като гарнитура. Често се добавят и към салати. Много популярни са и супата от моркови, сокът от моркови, морковената паста и дори тинктурата от моркови.

Той е подходящ и за приготвянето на десерти, вероятно най-известният от които е морковената торта.

Може да се добави към вкусни смутита, за да се получи здравословна закуска.

Приложение за медицински цели: 

Морковите са богати на бета-каротин, който в черния дроб се превръща във витамин А. Витамин А е от съществено значение за поддържане на здраво зрение. Бета-каротинът предпазва от дегенерация на макулата и образуване на катаракта. Проучване показва, че при хората, които консумират големи количества бета-каротин, рискът от развитие на макулна дегенерация е с 40 % по-малък, отколкото при тези, които не консумират достатъчно бета-каротин.

Високите нива на бета-каротин в морковите действат като антиоксидант при увреждане на клетките, като спомагат за забавяне на тяхното стареене.

Витамин А и антиоксидантите предпазват кожата от увреждане от слънцето. Недостигът на витамин А може да доведе до изсушаване на кожата, косата и ноктите. Витамин А предпазва от преждевременни бръчки, акне, суха кожа, петна и неравномерен тен на кожата.

Проучванията показват, че диетите с високо съдържание на каротеноиди са свързани с по-нисък риск от сърдечни заболявания.

 

А знаете ли, че? Скорошни открития:

Проучванията показват, че морковите намаляват риска от рак на белия дроб, рак на гърдата и рак на дебелото черво.