Лен (Linum usitatissimum)
Ленът е богат на фибри, които могат да помогнат за подобряване на храносмилането. Увеличава усвояван..
Този уебсайт използва бисквитки, за удобство на потребителите и за предоставяне на съдържание. Някои от тях са нужни за правилното функциониране на сайта, а други не са задължителни. Повече информация
Бананите не са единственият начин да си набавим достатъчно калий в организма. В допълнение към витамин С лимоните съдържат цели 80 милиграма от този важен минерал, който помага на организма да поддържа силата си. Научете повече за лимона и прочетете пълното му описание...
Описание
Наименование на растението:
Лимон
Латинско наименование:
Citrus × limon
Използваема част:
Плод, листа
Други наименования:
/
Обща характеристика и история:
Лимонът е вид вечнозелено дърво от род Citrus и семейство Rutaceae. Името "лимон" се използва както за дървото, така и за плода, въпреки че дървото често се нарича и "лимоново дърво". Разпознава се по жълтите си елипсовидни плодове, които се използват в цял свят за кулинарни и други цели. Лимоновият сок съдържа 5-6 % лимонена киселина, която придава на плода характерния му кисел вкус.
Произходът на лимона е неизвестен, но експертите смятат, че растението първоначално е растяло в Асам (регион в Североизточна Индия), Северна Бирма и Китай. Проучване на генетичния произход на лимона потвърди, че лимонът е хибрид между червения портокал и цитрона.
В Европа лимоните се появяват за пръв път в Италия през II в. от н.е., по времето на Древен Рим, но отглеждането им не е било много разпространено. По-късно лимоните са пренесени и в Персия, Ирак и Египет.
За първи път те са записани в литературата през X в. в арабски трактат за селското стопанство и също така са използвани като декоративно растение в ислямските градини.
Първото значително отглеждане на лимони в Европа започва в Генуа през XV век. През 1493 г. Христофор Колумб пренася лимона в Америка.
Приложение в диетата и употреба:
Лимоновият сок, кората и кората на лимона се използват за приготвяне на много напитки и храни. Лимоновият сок се използва за приготвяне на лимонада, безалкохолни напитки и коктейли. Той може да се използва за приготвяне на маринати за риба, като консервант за някои плодове (ябълки, банани, авокадо), за приготвяне на сладко, лимонова извара и лимонов ликьор.
Лимоновите резени се използват за украса на храни и напитки.
Настърганата лимонова кора се използва за овкусяване на сладкиши, пудинги, ориз и други ястия.
Лимоновите листа се използват за приготвяне на чай, готвени ястия с месо и морски дарове.
Приложение за медицински цели:
Консумацията на лимонов сок предотвратява образуването на камъни в бъбреците.
Лимоновият сок, смесен с мед, помага за облекчаване на дискомфорта, причинен от болки в гърлото.
Лимоновият сок съдържа пектин - разтворими фибри, които са отлично средство за отслабване.
Започването на деня с топла вода, към която е добавен лимон, стимулира храносмилането и зарежда организма с витамин С.
Лимоновият сок успокоява кожата и може да се използва за успокояване на ухапвания от насекоми.
Бананите не са единственият начин да си набавим достатъчно калий в организма. В допълнение към витамин С, лимоните съдържат цели 80 милиграма от този важен минерал, който помага на организма да поддържа силата си.
А знаете ли, че? Скорошни открития:
Лимоните съдържат съединения, които предпазват клетките ни от увреждане, което може да доведе до рак.
Ленът е богат на фибри, които могат да помогнат за подобряване на храносмилането. Увеличава усвояван..
Клементините са източник на естествен фолат, така че редовната им консумация може да помогне за подд..
Понеделник - четвъртък 8.00 - 16.00 ч
Петък 8.00 - 14.00 ч
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.