Статии и енциклопедии

Лен (Linum usitatissimum)

Лен (Linum usitatissimum)

Лен (Linum usitatissimum)

Ленът е богат на фибри, които могат да помогнат за подобряване на храносмилането. Увеличава усвояването на хранителните вещества в червата и подпомага прочистването на дебелото черво. Научете повече за лена и прочетете пълното описание...

Описание

Лен

Наименование на растението:

Лен

Латинско наименование:  

Linum usitatissimum

Използваема част: 

Семена

Други наименования: 

Културен лен

 

Обща характеристика и история: 

Ленът се отнася към семейство Linaceae. Той е едно от най-старите култивирани растения и днес се отглежда в цял свят. Растението има кръгло стъбло, което достига до 130 см височина. Листата са тесни и копиевидни, нямат дръжка и са разположени последователно върху стъблото. Цветовете са сини и са събрани в съцветия. Плодът на лена е с кръгла форма и съдържа 10 семена в една главичка. Ленът се характеризира и със силно преплетените си корени.

Отглеждан е в Древен Египет, където е бил изобразяван по стените на храмовете, а мумиите са били погребвани в ленени платна. Египетските жреци са носели само ленени дрехи, които са се смятали за символ на чистота. Египетските дрехи са пренесени в Средиземноморието от финикийците и така римляните започват да ги използват за направата на платна.

Останки от лен са открити и в жилища от каменната епоха в Швейцария.

Приложение в диетата и употреба: 

Днес ленът се отглежда за промишлени цели. Той е фураж за добитъка, може да се използва в храните, а влакната в ленените семена се използват за производство на фина хартия и тъкани. Хартиените продукти, произведени от лен, включват хартия за цигари.

Консумацията на ленено семе бързо се увеличава поради високото съдържание на диетични фибри, омега-3 масла и лигнани. Лененото масло се използва като растително масло.

То може да се използва в различни кулинарни приложения. Може да се поръсва върху солени сладкиши или да се смесва с хляб. Кълновете на лененото семе могат да се добавят към салати, супи и пасти за мазане, а семената могат да се използват и за компрес.

 

Приложение за медицински цели: 

Ленът е богат на фибри, които могат да помогнат за подобряване на храносмилането. То увеличава усвояването на хранителните вещества в червата и подпомага прочистването на дебелото черво.

Благодарение на високото си съдържание на полезни мазнини и витамини допринася за здрава кожа, коса и нокти. То може да подобри симптомите на акне, розацея и екзема, а също така може да помогне при синдрома на сухото око.

Лененото семе е отлична подкрепа за здравословна загуба на тегло и също така понижава нивата на холестерола в кръвта. Холестеролът може да доведе до сърдечносъдови заболявания, които са водещата причина за смърт в съвременния свят.

Съдържа голям брой антиоксиданти, които имат антиейджинг ефект, регулират хормоналния баланс и поддържат клетъчното здраве. Полифенолите подпомагат растежа на пробиотиците в червата и могат да помогнат за елиминирането на Candida от организма.

А знаете ли, че? Скорошни открития:

Проучване, публикувано в Journal of Nutrition, установи, че лигнаните от лененото семе могат да намалят риска от рак на ендометриума и яйчниците.