Статии и енциклопедии

Лавър (Laurus nobilis)

Лавър (Laurus nobilis)

Лавър (Laurus nobilis)

Лавровият цвят е богат източник на витамин А, многофункционален за здравето и в козметичните продукти. Вижте всички големи ползи от лавровото дърво тук!

Описание

Лавърът (Laurus nobilis) е ароматно вечнозелено дърво или голям храст със зелени, лъскави листа и тъмни плодове, разпространен в Средиземноморието.

Размерът и височината на лавровото дърво достигат от 10 до 18 метра. Всеки цвят е ярко жълто-зелен, с диаметър около 1 см. Листата са дълги 6-12 см и широки 2-4 см. Плодът е малък, черно-ягодов на цвят, с големина около 1 см и съдържа само една семка.

 

В Древна Гърция лавровият цвят се е смятал за знак за богатство и статус. Венец, направен от лаврови листа, се е давал на победителя като награда на Питийските игри, тъй като игрите са били в чест на Аполон, а лавровият венец е бил един от неговите символи. В Библията лавровият лист често е символ на просперитет и слава. В християнската традиция той е символ на възкресението на Христос.

Използване на лавъра, лавровия лист и лавровото масло:

Здраве - Изсушените лаврови листа се запарват и се използват за лечение на ревматизъм, болки в ставите, шизофрения, стрес, за стимулиране на апетита и като успокоително. Маслото, изстискано от плодовете, се използва като средство за лечение на раздразнена кожа, ушни болки, астма, различни възпаления и заболявания.
Козметична употреба - От плодовете се извлича етерично масло, което се използва както за медицински, така и за козметични цели. Основният козметичен продукт, произведен от лаврово масло, е лавровият сапун, който става все по-популярен заради положителните си ефекти. Той се произвежда също и от компаниите Aleppo и Kessab. Известен е с уникалния си аромат и положителните си свойства да подхранва, омекотява, освежава и почиства кожата, като същевременно действа антисептично. Особено се препоръчва за чувствителна и увредена кожа. Маслото се използва широко и в козметиката и хидратиращите продукти.

Кулинарика - Лавровите листа, цели и изсушени, се използват в кухнята. Те се добавят към различни сосове, яхнии, познатите маринати за сушени меса или печени ястия.

Най-важните съставки на лавъра и въздействието му върху здравето:

  • Антиоксидантите в сладкия лавът, съставени от химични съединения, могат да помогнат за преодоляване на вредите, причинени от свободните радикали, като по този начин намаляват риска от рак. Листата на лавъра имат и свойства против стареене.
  • Лавровият цвят съдържа химични съединения, които подпомагат храносмилателния процес. В индийската и средиземноморската кухня лавър се използва в кухнята като антисептично и подпомагащо храносмилането средство.
  • Витамин А е от съществено значение за здравата кожа, коса и външен вид. Той действа като мощен антиоксидант, който може да намали риска от някои видове рак. Сладките лаврови листа съдържат почти 206% от препоръчителната дневна стойност на витамин А на 100 грама.
  • Комплексът от витамини от група В в лавровите листа подпомага регулирането на функциите на нервите и органите и производството на хормони. Освен това употребата на сушени или пресни лаврови листа като част от ежедневната диета може да помогне на хората с диабет да регулират метаболизма и да понижат нивата на кръвната захар.
  • Витамин С, или аскорбинова киселина, е мощен антиоксидант. Той може да се използва за намаляване на възпаленията, за борба с вирусните заболявания и за укрепване на имунната система.
  • Фолиевата киселина или фолатът, който се съдържа в лавровите листа, е необходима част от развитието на ДНК в ембрионите. Консумирани преди раждането, сладките лаврови листа могат да стимулират синтеза на ДНК и дори да намалят риска от неврологични нарушения при децата.
  • Есенциалните минерали в лавровите листа, включително калций, желязо, мед, калий, манган, магнезий, селен и цинк, допринасят за различни функции на организма, като например преработката на ензими, подобряване на производството на кръвни клетки, регулиране на мускулната функция.

Използване на лавъра в традиционната медицина

МЕХЛЕМИ ЗА ОТВОРЕНИ РАНИ - От листата на лавъра може да се направи воден екстракт, който е отличен като мехлем или промивка за отворени рани.

МАСАЖНА ТЕРАПИЯ - маслото от лаврови листа успокоява артрита и ревматизма. Добавете няколко капки масло от лаврови листа към масажното масло и масажирайте засегнатите части с тази смес.

АРОМАТЕРАПИЯ - в ароматерапията лавровото масло се използва главно при високо кръвно налягане.
МЕХЛЕМ С ХИМИЧНОТО СЪЕДИНЕНИЕ ЛАУРОЗИД В ИЗОЛИРАНО ОТ ЛАВЪР - във високи концентрации е инхибитор на пролиферацията на човешките меланомни (рак на кожата) клетки.

ЧАЙ - Пиенето на чай от лавър може да помогне при проблеми със синусите и да се пребори с грипа и настинката.

ДРУГИ ТЕРАПЕВТИЧНИ ИЗПОЛЗВАНИЯ - Етеричното масло, извлечено от листата, плодовете и кората на дървото, лекува рани, изгаряния или възпаления и облекчава мускулни болки или навяхвания. Природните и органичните лекарства използват лечебните свойства на лавровото дърво в таблетки, кремове, гелове, билкови шампоани и овлажнители.

 

Разгледайте страхотната оферта за лавър като козметичен сапун в комбинация с чаено дърво тук >>