Ким (Carum carvi)
Най-разпространената традиционна употреба на кима е като средство за лечение на лошо храносмилане. К..
Този уебсайт използва бисквитки, за удобство на потребителите и за предоставяне на съдържание. Някои от тях са нужни за правилното функциониране на сайта, а други не са задължителни. Повече информация
Куркумата има противовъзпалителни свойства, които могат да се използват при лечението на остеоартрит и ревматоиден артрит. Тъй като действа като антиоксидант, тя унищожава свободните радикали, които причиняват увреждане на клетките на организма. Научете повече за куркумата и прочетете пълното описание...
Описание
Наименование на растението:
Куркума
Латинско наименование:
Curcuma longa
Използваема част:
Корен, листа
Други наименования:
/
Обща характеристика и история:
Куркумата е джинджифилово растение, чието изсушено и смляно коренище се използва като подправка. Растението е многогодишно и тревисто, произхождащо от Южна Азия. За да расте и да се развива, то изисква температури между 20 и 30 °C и високи годишни валежи. Може да достигне до три метра височина.
Прахът, използван като подправка, е жълт на цвят и има силен вкус. Яркият му цвят се дължи на основната съставка на подправката, наречена куркумин, която има важни противовъзпалителни свойства и е мощен антиоксидант.
Куркумата е позната още от древни времена. Тя се използва като лекарство от повече от 4500 години. Анализи на съдове, открити близо до столицата на Индия Ню Делхи, потвърдиха наличието на остатъци от куркума, джинджифил и чесън, за които се смята, че датират от 2500 г. пр.н.е.
През 500 г. пр.н.е. куркумата е била важна част от аюрведичната медицина - древна индийска система за естествено лечение, която се практикува и днес.
Приложение в диетата и употреба:
Ако не се използват пресни части от растението, коренищата се варят за около 30-45 минути, след което се изсушават в горещи фурни и се смилат на прах. Куркумата се използва често като оцветител и ароматизатор в кухнята на Бангладеш, Индия, Индонезия, Иран и Пакистан.
Използва се за приготвяне на пикантни ястия и може да се използва и в десерти (особено листата на растението). На някои места листата на растението се използват и за увиване и готвене на храна.
Приложение за медицински цели:
Куркумата има противовъзпалителни свойства, които могат да се използват при лечението на остеоартрит и ревматоиден артрит. Тъй като действа като антиоксидант, тя унищожава свободните радикали, които причиняват увреждане на клетките на организма.
Може да се използва за лечение на диабет, тъй като регулира нивата на инсулина. Освен това подобрява контрола на глюкозата и увеличава ефекта на лекарствата, използвани за лечение на диабет. В комбинация със силни лекарства може да предизвика хипогликемия (ниска кръвна захар).
Може да помогне за намаляване на нивата на серумния холестерол. Високите нива на холестерола водят до много усложнения - като поддържаме адекватни нива на холестерола, можем да предотвратим развитието на сърдечносъдови заболявания.
Куркумата съдържа вещество, известно като липополизахарид, което стимулира имунната система. Антибактериалните, антивирусните и противогъбичните агенти в куркумата също помагат за укрепване на имунната система.
Куркумата е естествен антисептик, който може да се използва като ефективно дезинфекциращо средство - тя също така подпомага заздравяването на рани.
А знаете ли, че? Скорошни открития:
Куркумата може да помогне за предотвратяване на развитието на рак на простатата, да спре растежа на съществуващия рак на простатата и дори да унищожи раковите клетки. Активните съставки в куркумата могат да ни предпазят от тумори, причинени от радиация.
Най-разпространената традиционна употреба на кима е като средство за лечение на лошо храносмилане. К..
Кориандърът става все по-популярен като средство за предотвратяване на гадене, повръщане и други сто..
Понеделник - четвъртък 8.00 - 16.00 ч
Петък 8.00 - 14.00 ч
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.