Статии и енциклопедии

Коприва - ползите от консумацията ѝ

Коприва - ползите от консумацията ѝ

Коприва - ползите от консумацията ѝ

Копривата е богат източник на хранителни вещества, особено на калций, който е 5 пъти повече от този в млякото, и съдържа вещества, които понижават нивата на захарта.

Описание

Копривата със сигурност е позната на всички нас, тъй като в Европа често расте пред почти всяка къща. Както повечето от нас, вероятно и вие сте се сблъсквали с парещото чувство при допира на найните листа.

Тук виреят както големи, така и малки коприви. Най-добре е да избирате голямата (която достига до 1,5 м), тъй като тя съдържа повече полезни за организма съставки. Тя се събира през пролетта или есента, когато са още млади.

 

КОПРИВАТА В ДИЕТАТА

Копривата може да се събира в големи количества и след това да се използва за сушене, готвене, замразяване, салати, смутита, като заместител на спанак, в супи, бульони, разядки. Тя може да се изцежда и на сок, но за това е необходима добра сокоизстисквачка, а и такъв сок е много силен, така че трябва да се пие само в малки количества, смесен с някакъв друг прясно изцеден зеленчуков сок.

Когато готвите, обърнете внимание на водата, в която е варена копривата, тъй като тя е пълна с минерали и си струва да се пие.

 

ПОЛЗИ ОТ КОНСУМАЦИЯТА ИЛИ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА КОПРИВА

Копривата е богат източник на хранителни вещества, особено на калций, който се смята, че е 5 пъти повече от този в млякото. Съдържа и големи количества минерали, особено желязо, ацетилхолин, метанова (мравчена) киселина, хистамин, витамини, хлорофил, ензими и вещества, които понижават кръвната захар.

 

КОПРИВАТА ОБЛЕКЧАВА УМОРАТА - Копривата е известна и с това, че облекчава умората. Когато се чувствате уморени, изпийте малко сок от коприва. За да приготвите пресен сок от коприва, залейте две шепи прясна коприва със 100 милилитра вода и разбъркайте добре в блендер. Четири пъти дневно приемайте по една супена лъжица от изцедения сок между храненията, за да се избавите от умората.

ПРОЧИСТВАНЕ НА ТЯЛОТО - Като консумирате коприва, можете да подобрите чревната си флора, което помага за по-бързото изхвърляне на водата и фекалиите от организма. За тази цел най-често се консумира чай от листа на коприва.

ПРОБЛЕМИ С КОСАТА И КОЖАТА - Запарката от коприва помага, ако имате проблеми с косопада и пърхота. Тя също така помага за подчертаване на цвета на тъмната коса. Измийте косата си със запарка от коприва без да изплаквате след това. Подобна инфузия може да се използва и като тоник за лице.

 

ОБЩА УПОТРЕБА НА КОПРИВАТА:

  • За подобряване на благосъстоянието и имунната система.
  • За по-здрави и чисти кръвоносни съдове.
  • За по-богата чревна флора и по-бърз метаболизъм.
  • За повече енергия.
  • За елиминиране на излишната вода.
  • За по-добра функция на жлъчния мехур и черния дроб.
  • За детоксикация.

 

ВНИМАНИЕ: Не трябва да се прекалява с употребата на коприва в диетата, тъй като тя има слабително действие.

 

КАК ДА СИ НАПРАВИМ СИРОП ОТ КОПРИВА У ДОМА

Копривата също е чудесна за сироп.

За три литра ще ни трябват:

3 литра вода (студена),

Около 40 връхчета млада коприва,

6 лимона,

1 кг захар.

 

Приготвяне: Измийте младата коприва и лимоните под течаща вода и ги нарежете на едро. Покрийте ги със студена вода и ги оставете да престоят поне 24 часа. На следващия ден прецедете течността и я изстискайте добре с ръце. След това добавете захарта и разбърквайте от време на време. След няколко часа захарта се е разтворила (може да отнеме до 10 часа, в зависимост от разбъркването). Изсипете сиропа в чисти (за предпочитане термично обработени) бутилки.

Съхранение: Съхранявайте сиропа на хладно и тъмно място до шест месеца.

Консумация: Сиропът може да се консумира с лъжица или да се разреди с вода, за да се получи сок на вкус. В домашната медицина такъв сироп се препоръчвал особено на тези, които страдат от анемия или бъбречни заболявания.

 

СПАНАК ОТ КОПРИВА

За "спанака" от коприва са ви необходими:

0,5 кг коприва (смесете в блендер),

1 с.л. масло и 1 с.л. олио,

3 скилидки чесън,

1 супена лъжица брашно,

50 мл сметана за готвене,

100 мл вода.

Сол и черен пипер.

 

Приготвяне: Загрейте маслото и олиото в тенджера, добавете брашното и разбъркайте. Загрейте, докато брашното леко покафенее. Пресовайте чесъна, добавете към брашното и добавете сместа от коприва. Налейте 100 мл вода и 50 мл готварска сметана. Гответе на умерен огън в продължение на 10 минути. Преди сервиране посолете и поръсете ястието с черен пипер по желание.