Статии и енциклопедии

Кокос (Cocos nucifera)

Кокос (Cocos nucifera)

Кокос (Cocos nucifera)

Кокосовите продукти (масло, мляко, брашно) имат положително въздействие върху здравето ни. Съставките в кокосовия орех са антибактериални, противогъбични и противопаразитни, така че те са отлична подкрепа за имунната система. Те са и естествен източник на енергия. Научете повече за кокоса и прочетете пълното описание...

Описание

Кокос

Наименование на растението: 

Кокос (кокосова палма)

Латинско наименование:  

Cocos nucifera

Използваема част: 

Цветовете, плодовете

Други наименования: 

/

 

Обща характеристика и история: 

Кокосовият орех е плод на кокосова палма, която може да достигне височина до 30 метра. Растението произхожда от Югоизточна Азия и се среща по повечето тропически плажове. То може да бъде разпознато по големите си листа, които могат да достигнат до 5 метра дължина. През първата година листата са обърнати нагоре, през втората година растат хоризонтално, през третата година увисват и през четвъртата година опадат, като оставят бразди, по които може да се определи възрастта на растението.

Във Филипините растението се смята за дървото на живота, тъй като хората го използват в ежедневната си диета и за други цели. Дървесината е отличен строителен материал, а големите и здрави палмови листа се използват и за направата на метли.

Произходът и историята на растението не са еднозначни. Съществуват разногласия относно произхода на растението, като някои твърдят, че то произхожда от Югоизточна Азия, а други смятат, че кокосовият орех е възникнал в Южна Америка.

Вкаменелости от Нова Зеландия показват, че малки растения, подобни на кокосови орехи, са растели в района на Нова Зеландия още преди 15 милиона години.

Приложение в диетата и употреба: 

Кокосът има много различни приложения. Кокосовото масло е здравословен заместител на маслата, използвани при готвене и печене, и е подходящо за грижа за кожата. Кокосовото месо се използва за производство на кокосово брашно, което се използва главно за приготвяне на десерти и напитки като смутита. Кокосовото мляко също съдържа здравословни мазнини и може да се използва за приготвянето на много ястия. Кокосовата захар има нисък гликемичен индекс и е отличен заместител на бялата захар.

 

Приложение за медицински цели: 

Кокосовите продукти (масло, мляко, брашно) имат положително въздействие върху здравето ни. Съставките в кокосовия орех са антибактериални, противогъбични и противопаразитни, така че те са отлична подкрепа за имунната система. Те са и естествен източник на енергия.

Кокосът подобрява храносмилането и усвояването на хранителните вещества, витамините и минералите, подобрява секрецията на инсулин и симптомите, свързани с диабета.

Той предотвратява преждевременното стареене и развитието на дегенеративни заболявания, като унищожава свободните радикали.

Намалява риска от сърдечносъдови заболявания, като повишава нивото на добрия холестерол (HDL) в кръвта.

Подпомага функцията на щитовидната жлеза, предпазва от развитие на бъбречни заболявания и възпаление на пикочния мехур, насърчава загубата на тегло и спомага за поддържането на здрава и красива кожа, като предотвратява появата на бръчки, намалява видимите бръчки, предотвратява отпускането на кожата и старческите петна.

А знаете ли, че? Скорошни открития:

Кокосовото масло може да помогне за предотвратяване на кариес чрез борба с бактериите.