Статии и енциклопедии

Клементина (Citrus x clementina)

Клементина (Citrus x clementina)

Клементина (Citrus x clementina)

Клементините са източник на естествен фолат, така че редовната им консумация може да помогне за поддържане на нормална мозъчна функция, намаляване на стреса и депресията. Фолатът е от полза и за предотвратяване на дефекта на невралната тръба при бременност. Научете повече за клементините и прочетете пълното описание...

Описание

Клементина 

Наименование на растението: 

Клементина 

Латинско наименование:  

Citrus x clementina

Използваема част: 

Плодовете

Други наименования: 

/

 

Обща характеристика и история: 

Клементината е дърво от рода Citrus, а плодовете му се наричат по същия начин. Всъщност това е кръстоска между мандарина и портокал. Самото дърво също е доста сходно на външен вид с мандарината. Плодовете могат да се берат между ноември и януари. Той е подобен на мандарината, но цветът му е малко по-тъмен и не е плосък като мандарината, а напълно кръгъл. Вкусът може да се сравни с този на портокала.

Твърди се, че плодът е "изобретен" случайно от Климент Родие, брат на манастира Missergin край Оран, но и по този въпрос експертите не са напълно единодушни. Някои смятат, че кръстосването е извършено умишлено от свещеника Пиер Клемент, докато други смятат, че плодът е съществувал в Китай преди много години и че е донесен в Средиземноморието от един от двамата братя Клемент. Факт е, че не знаем на кой от двамата Клемент може да се дължи името на плода.

 

Приложение в диетата и употреба: 

Малки и кръгли, клементините имат тънка кора и много сочна сърцевина. Те съдържат захароза, която е толкова сладка, че към ястията, в които се добавят клементини не е необходимо да се добавя захар. Те могат да се консумират пресни, а също така могат да се използват за приготвяне на салата с лимонов сок, цикория и семена от нар. За сладки салати може да се използва прясно изцеден сок от клементини, за да се избегне добавянето на захар. Те са идеални за приготвяне на желета или напитки. Настъргана кора от клементина може да се добави към мусове, сладки масла или торти.

 

Приложение за медицински цели: 

Клементините са полезни за кожата, тъй като са богати на витамин С, участващ в синтеза на колаген, който е от съществено значение за поддържането на здрава кожа. Антиоксидантните свойства на витамин С предпазват кожата от увреждане от ултравиолетовите лъчи, спомагат за намаляване на появата на бръчки, подпомагат възстановяването на увредената кожа и поддържат кожата здрава и млада.

Те са източник на естествен фолат, така че редовната консумация на клементини може да спомогне за поддържане на нормалната мозъчна функция, намаляване на стреса и депресията. Фолатът е от полза и за предотвратяване на дефекта на невралната тръба при бременност.

Консумацията на цитрусови плодове помага за укрепване на способността на организма да се бори с инфекциите. Силната имунна система помага да се предотврати появата на много инфекции и спомага за намаляване на развитието на сериозни заболявания. Това се дължи на голямото количество витамин С и други фитонутриенти в клементините, които осигуряват антиоксидантна защита срещу вредните свободни радикали.

 

А знаете ли, че? Скорошни открития:

Консумацията на клементини може да допринесе и за поддържането на силни и здрави кости, което се дължи на съдържанието на калций и фосфор в тях. Тези минерали са важни за всички възрастови групи и също така играят важна роля при свиването на мускулите.