Статии и енциклопедии

Киви (Actinidia deliciosa)

Киви (Actinidia deliciosa)

Киви (Actinidia deliciosa)

Оксидативният стрес може да доведе до увреждане на нашето ДНК. Това може да доведе до здравословни проблеми. Кивито съдържа голямо количество антиоксиданти, които намаляват риска от развитие на оксидативен стрес. Научете повече за кивито и прочетете пълното описание...

Описание

Киви

Наименование на растението: 

Киви

Латинско наименование:  

Actinidia deliciosa

Използваема част: 

Плодовете

Други наименования: 

/

 

Обща характеристика и история: 

Кивито е плод, който расте на растение, наречено актиндия. То произхожда от Китай, но е широко разпространено в целия свят. Може да се разпознае по овалната форма на плода, който е с големината на кокоше яйце, а повърхността му е покрита с власинки. Дължината му достига до 5 см, а цветът му е зеленикаво-кафяв. Под космената повърхност се намира мека, зелена сърцевина с много малки, ядливи семена. Плодът е с мека текстура и сладък, но уникален вкус.

През 1962 г. новозеландските производители започват да го изнасят в цял свят, а името му се налага в търговската мрежа през 1974 г. При първия износ кивито е наречено китайска актинидия, а името, което използваме днес, е предложено от Джак Търнър през 1959 г.

Едва в началото на 20-ти век отглеждането на киви се разпространява от Китай в Нова Зеландия, когато се появяват първите търговски насаждения с киви. Семената са донесени в Нова Зеландия от Мери Изабел Фрейзър.

В Италия отглеждането на кивито започва през 70-те години на ХХ век.

 

Приложение в диетата и употреба: 

Кивито може да се консумира в прясно състояние - нарязано парченца или разрязано на две и издълбано с чаена лъжичка. То може да се консумира и в комбинация с други плодове. Може да се използва за приготвяне на торти, десерти и като пълнеж за десерти.

Сокът от киви може да се комбинира с други сокове от цитрусови плодове, за да се направи коктейл, а в горещите летни дни може да се разхладим със сладолед от киви.

Кивито е чудесна добавка към салати.

 

Приложение за медицински цели:

Високото съдържание на витамин С и антиоксиданти в кивито може да помогне за облекчаване на проблемите с астмата.

Кивито е с високо съдържание на фибри, което е отлично за храносмилането. То съдържа и протеолитичния ензим актинидин, който може да помогне за разграждането на протеините.

Една купичка киви осигурява до 273% от дневните ви нужди от витамини, което прави кивито чудесен начин да подсилите имунната си система и да се предпазите от инфекции.

Оксидативният стрес може да доведе до увреждане на ДНК. Това може да доведе до здравословни проблеми. Кивито съдържа голямо количество антиоксиданти, които намаляват риска от развитие на оксидативен стрес.

Кивито не само може да даде допълнителен тласък на имунната ни система, но и да ни помогне да контролираме кръвното си налягане. Проучване от 2014 г. показва, че биоактивните вещества в три кивита дневно могат да понижат кръвното налягане повече, отколкото една ябълка дневно.

 

А знаете ли, че? Скорошни открития: 

Проучване показва, че консумацията на три кивита дневно намалява риска от дегенерация на макулата с 36%.