Статии и енциклопедии

Ким (Carum carvi)

Ким (Carum carvi)

Ким (Carum carvi)

Най-разпространената традиционна употреба на кима е като средство за лечение на лошо храносмилане. Кимът повишава активността на храносмилателните ензими, което ускорява храносмилането. Научете повече за кима и прочетете пълното описание...

Описание

Ким 

Наименование на растението:

Ким

Латинско наименование:  

Carum carvi

Използваема част: 

Плод

Други наименования: 

/

Обща характеристика и история: 

Кимът е двугодишно растение, което през първата година образува листна розетка, а през втората - стъбло. То израства до един метър височина. Произхожда от източното Средиземноморие и Южна Азия. Има разклонено стъбло със сив или тъмнозелен цвят. Листата са дълги 5-10 сантиметра, а цветовете са дребни, бели или розови. Плодът е с продълговата форма и жълто-кафяв цвят. Класифицирано е в същото растително семейство като магданоза.

Познат е още в древността. Семената, открити при разкопки в Тел ед-Дер, Сирия, датират от второто хилядолетие пр.н.е., открити са и в Обединеното кралство. В древните египетски цивилизации кимът е използван като подправка и като консервант при мумифициране.

Първоначално култивиран в Иран и Средиземноморието, той се споменава и в Библията, както в Стария, така и в Новия завет. Древните гърци винаги са държали купа с ким на масата за хранене, а тази практика продължава и в Мароко. Той е от голямо значение и в римската кухня. В Индия той се използва от хилядолетия като съставка в много рецепти и е основа за приготвянето на други смеси от подправки.

 

Приложение в диетата и употреба: 

Заради характерния си аромат и вкус кимът се използва като подправка и е популярен в цял свят. Той може да се намери дори в някои сирена, като например сиренето лейден, и в някои традиционни френски хлябове.

Той може да бъде и съставка в чилито на прах и често се среща в комбинация с кориандър.

Семената могат да се използват цели или смлени. Могат да се добавят към задушени ястия и супи, могат да бъдат една от съставките, използвани при мариноването на краставици, и не са изключение в десертите.

 

Приложение за медицински цели: 

Най-разпространената традиционна употреба на кима е като средство за лечение на лошо храносмилане. Кимът повишава активността на храносмилателните ензими, което ускорява храносмилането. Той също така увеличава отделянето на жлъчка от черния дроб. Жлъчката ни помага да усвояваме мазнините и някои хранителни вещества в червата.

Семената на кима съдържат големи количества желязо. Една чаена лъжичка смлян ким съдържа 1,4 мг желязо и задоволява 17,5% от дневните нужди от желязо. То е необходимо най-вече на децата за подпомагане на растежа и на младите жени за заместване на кръвта, загубена по време на менструация.

Съдържа съставки, които предотвратяват някои от дългосрочните ефекти на диабета.

А знаете ли, че? Скорошни открития:

Кимионът е отлично детоксикиращо средство, което помага за изхвърлянето на пикочната киселина и синтетичните химикали от организма. За тази цел е препоръчително да се използва масло, извлечено от семена на ким.