Статии и енциклопедии

Карамфил (Syzygium aromaticum)

Карамфил (Syzygium aromaticum)

Карамфил (Syzygium aromaticum)

Карамфилът подпомага здравето на зъбите и венците и е традиционно средство за облекчаване на зъбобол, възпаление на венците и болка, причинена от язви в устата. Научете повече за карамфила и прочетете пълното описание...

Описание

Карамфил 

Наименование на растението:

Карамфил 

Латинско наименование:  

Syzygium aromaticum

Използваема част: 

Изсушените цветни пъпки

Други наименования: 

/

 

Обща характеристика и история: 

Ароматният карамфил е от семейството Myrtaceae. Това е вечнозелено дърво, което може да достигне до 12 метра височина. Разпознава се по кожестите си листа и цветовете, които са дълги до 15 см. Растението произхожда от Молукските острови, известни още като "Ароматните острови". Изсушените цветове се използват като подправка, наречена карамфил или карамфилче (с формата на античен гвоздей). Подправката е достъпна през цялата година.

Твърди се, че разсадът на дървото е бил откраднат през 1770 г. от французин на име Пойвър, който го отнесъл във Франция, а по-късно в Занзибар. Това е общото име на двата танзанийски острова в Индийския океан, които някога са били най-големите производители на карамфил в света.

Археолози са открили карамфил в керамичен съд в Сирия, за който се смята, че датира от 1721 г. пр. н. е. През III в. пр.н.е. китайският лидер от династията Хан поискал от онези, които се обръщали към него, да дъвчат карамфил, за да освежат дъха си. С тях са търгували и мюсюлманските моряци и търговци през Средновековието.

Приложение в диетата и употреба: 

Карамфилът може да се използва цял или смлян. Това е подправка със силен, остър вкус и аромат. Използват се за придаване на аромат на сосове, супи, оризови ястия и традиционно се използват в индийските ястия. Те трябва да се отстраняват от ястието преди сервиране, тъй като дори сварените карамфили са твърди, което може да увреди зъбите. Често се използват и в десерти. Те са отлични в комбинация с канела или индийско орехче.

 

Приложение за медицински цели: 

Карамфиловото масло намалява газовете в червата и метеоризма, което може да помогне за регулиране на храносмилането. То облекчава стомашния дискомфорт и е ефективно средство срещу гадене, хълцане и повръщане.

Карамфилът подпомага здравето на зъбите и венците и е традиционно средство за облекчаване на зъбобол, възпалени венци и болка, причинена от язви в устата.  

В аюрведичната медицина чаят от карамфил се използва за облекчаване на симптомите или за предотвратяване на настинка и грип. Той се използва и като отхрачващо средство (за стимулиране на кашлицата). Тъй като карамфилът е естествен антимикробен агент, той може да се използва като стимулант за подобряване на имунната функция и по този начин да се избегнат много инфекции.

 

А знаете ли, че? Скорошни открития:

Съдържащият се в карамфила евгенол спомага за поддържане на костната плътност, намалява загубата на костна маса и предпазва костите от увреждане.